Annons

Från bandvagnar till Björn Borgs racket

Världens första barbiedocka, en järnvägsstation med tillhörande räls och cykeldressin – och Jan Björklunds valrörelseskjorta.
Genom åren har flera uppmärksammade auktioner klubbats igenom på sajten Tradera, som i år fyller 20 år.
Ekonomi • Publicerad 14 december 2019
Liberalernas tidigare partiledare Jan Björklund auktionerade ut sin skjorta på sajten förra året. Den köptes av Kristjan Kullamägi (th) för 42|000 kronor.
Liberalernas tidigare partiledare Jan Björklund auktionerade ut sin skjorta på sajten förra året. Den köptes av Kristjan Kullamägi (th) för 42|000 kronor.Foto: Henrik Montgomery/TT
För Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, är en av de mest minnesvärda auktionerna genom åren då man kunde buda på att Veronica Maggio skulle komma och lussa. Pressbild.
För Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, är en av de mest minnesvärda auktionerna genom åren då man kunde buda på att Veronica Maggio skulle komma och lussa. Pressbild.Foto: Pressbild/Tradera

– Under de här 20 åren har det varit en massa roliga saker som har auktionerats ut, allt ifrån bandvagnar från Försvarsmakten till Björn Borgs tennisracket, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

– Det går oftare till välgörenhet, de lite större och uppseendeväckande auktionerna.

Annons

En av de mest minnesvärda auktionerna var när man 2013 kunde buda på att artisten Veronica Maggio skulle komma och lussa, enligt Sofia Hagelin.

– Personligen tycker jag att just sådana auktioner är roliga – när artister ställer upp med sin tid i ett sammanhang man inte är van att se dem. Sedan är det så klart roligt när det händer saker som att Oboy-fabriken fått stopp i produktionen, vilket leder till att oöppnade Oboy-paket går för väldigt höga priser, säger hon.

Höga priser

De oöppnade Oboy-paketen såldes för tusentals kronor när man kunde buda på dem förra året. Även vid flera andra auktioner har priserna stuckit iväg. Björn Borgs tennisracket från Wimbledon 1976 gick för 74 500 kronor. En Aladdinask innehållande trillingnöten, som numer tagits bort ur den klassiska asken, gick för 15 000 kronor då den lades ut till försäljning för fem år sedan. Och priset på världens första barbiedocka slutade på 23 000 kronor när budgivningen var avslutad. Att priserna ibland blir höga finns det flera förklaringar till, säger Hagelin.

– Det har att göra med om objektet är en raritet – om det bara finns få exemplar är intresset alltid mycket större. Om där finns ett kändisvärde kan priset också sticka iväg, och naturligtvis om det finns ett stort värde i själva produkten rent materiellt.

– Ofta kan det vara bara själva historien runtomkring produkten.

Filmjölk och amerikansk luft

Auktioner som gått mindre bra är exempelvis en liter filmjölk och en påse amerikansk luft, som man kunde buda på 2005. Året därpå lades en järnvägsstation med tillhörande 150 meter räls och cykeldressin ut till försäljning, men intresset var närmast obefintligt – ingen nappade.

Sedan starten 1999 har typen av produkter som auktionerats ut på sajten förändrats. I början var det i huvudsak begagnade kläder och samlarsaker, medan det under de senaste åren blivit allt vanligare med teknikprylar, inredningssaker, leksaker och verktyg, även om kläder fortfarande är den vanligaste kategorin, enligt Hagelin.

När auktionssajten grundades var tanken att minska avståndet mellan de samlare som ville byta och handla exklusiva juveler och smycken i Europa. Handeln för begagnat har förändrats mycket sedan dess, säger Hagelin.

– Den utveckling som vi sett särskilt de senaste tio åren är att begagnathandeln gått från att verka på en egen arena till att nu mer och mer bli ett naturligt alternativ till nykonsumtion, det är en väldigt stor förändring.

Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons