Annons

Frankrike redo ta Trumps hot till WTO

Frankrike är berett att utmana Donald Trump i Världshandelsorganisationen (WTO).
USA:s president hotar med strafftullar på champagne och andra franska varor om Parisregeringen inför en särskild skatt på digitala jättar.
Handel • Publicerad 8 december 2019
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

– Skatten på digitala företag är likadan för amerikanska bolag som verksamheter från EU, Frankrike eller Kina. Den diskriminerar inte, säger finansminister Bruno Le Maire till tv-kanalen France 3.

Frankrike har länge klagat på att amerikanska företag, som Google, Apple och Facebook, inte betalar tillräckligt med skatt på pengar de tjänar i landet.

Ostar och handväskor

Annons

Den franska regeringen beslutade i juli att införa en skatt på 3 procent på avkastningen på digitala tjänster intjänade i Frankrike. Skatten läggs på företag med mer än motsvarande cirka 250 miljoner kronor i vinst i Frankrike och cirka 7,5 miljarder kronor globalt. Den börjar gälla retroaktivt från början av 2019.

Washington hotar med att svara med höga importtariffer på fransk champagne, ostar och luxuösa handväskor. Frankrike och EU säger att de in sin tur kommer att svara på det om Trump gör verklighet av hotet.

Sverige vill inte

Helst vill Le Maire se enighet inom de rika ländernas ekonomiska samarbetsorganisation, OECD, om en beskattning.

Frankrike införde sin egen digitala skatt sedan man misslyckats med att få igenom den i EU. Sverige, Irland, Danmark och Finland motsatte sig skatten, trots att nätjättarna knappt betalar någon skatt i något EU-land oaktat stora inkomster där. Sverige anser att beskattning ska vara nationell.

Enligt Le Maire är den nya EU-kommissionen redo att driva frågan om digital skatt i unionen på nytt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons