Annons

Fredspristagaren tackar nej till intervjuer

Norge • Publicerad 4 december 2019
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed kommer inte att ställa upp på intervjuer när han kommer till Norge för att ta emot Nobels fredspris nästa vecka.

Han anländer till Oslo för sent på eftermiddagen dagen före Nobelfesten, uppger Nobeldirektören Olav Njåstad för nyhetsbyrån NTB. Pristagaren har även tackat nej till tv-intervjuer med NRK, BBC och al-Jazira.

Annons

Presskonferenser blev en fast punkt i Nobelprogrammet och har hållits i början av 1990-talet med få undantag, enligt Njåstad.

Ett stort internationellt pressuppbåd kommer att vara på plats för prisutdelningen.

Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris för att han under sin första tid vid makten har normaliserat relationerna med ärkefienden Eritrea efter en mer än 20 år lång gränskonflikt. Men utökade friheter har även lett till att spänningar mellan olika etniska grupper i landet kommit upp till ytan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons