Annons

Frida Karlsson: "Fick dra i handbromsen"

Hon fick sitt stora genombrott, nobbade över 20 agenter – men blev tvungen att trycka på bromsen.
Nu laddar Frida Karlsson för en ny succésäsong.
Skidor • Publicerad 7 augusti 2019
Frida Karlsson. Arkivbild.
Frida Karlsson. Arkivbild.Foto: Per Nylander/TT

Frida Karlsson slog igenom med dunder och brak i skid-VM i Seefeld i vintras. Den svenska supertalangen lämnade Österrike med tre medaljer (guld, silver och brons) och var ett jagat byte bland agenter och sponsorer.

Men VM-succén hade sitt pris.

Annons

Förutom all uppståndelse, och att den blivande 20-åringen flyttat till eget hus tillsammans med sambon William Poromaa, gjorde en träningstyngd kropp att hon valde att avstå landslagslägret i Torsby i juni.

– Det var mycket i våras. Jag höll på med en massa saker och fick dra i handbromsen lite. Det var nog klokt, för nu känns det bra igen. Jag är på benen helt och hållet och kör fullt ut. Det känns positivt, jag är i den fas jag vill vara, säger Frida Karlsson.

"Hon var perfekt"

Över 20 agenter drog i henne efter VM, men samtliga fick nobben då skidstjärnan i stället valde sin egen mamma, Mia.

– Jag funderade ett bra tag men landade väl i att mamma var perfekt för jobbet. Hon har varit i situationen själv, och hon är den som känner mig allra bäst och vet vad jag står för. Det känns som ett väldigt bra val av agent. Det viktiga är att träningen är nummer ett, säger Karlsson, som just nu befinner sig på träningsläger i Sollefteå tillsammans med övriga landslaget.

I sommar har hon, förutom att vänja sig vid sambolivet i hus, tränat en hel del med sambon William, som också är skidåkare.

– Vi har fått till bra träning tillsammans. Det är kul.

TT: Och huslivet?

– Ha ha, det funkar jättebra. Vi trivs superbra i vårt nya hem. Det är skönt. Innan har det varit lite trångt att bo i en etta kanske. Det är skönt att ha lite mer space och att verkligen ha ett hem som jag kan kalla för mitt.

Satsar på tourerna

Kommande säsong blir Frida Karlssons första som senior. Hon är med i A-landslaget för första gången och förväntningarna är högt ställda efter vinterns succé där hon bland annat var framme och nosade på suveräna Therese Johaug.

Men Karlsson vill inte gärna jämföra sig med norskan.

Annons

– Jag brukar fokusera på mig själv när jag sätter mina mål. Det är den enda referensen jag kan ha egentligen, att fokusera på att jag ska utvecklas och ta nästa steg liksom. Det är mycket nytt i år, men jag gillar nya utmaningar.

TT: Om du får drömma, hur blir den kommande säsongen?

– Det är ju en säsong där man vill ha en bra och stabil form och vara på topp i alla tävlingar. Samtidigt lägger jag lite större vikt vid tourerna, framför allt Tour de Ski och den nya touren i Östersund och Trondheim (Ski Tour 2020, en sexdagarstour i Östersund, Åre, Storlien och Trondheim).

– Det (tourerna) är alltid lite extra, jag gillar konceptet och upplägget. Jag tror att det passar mig också. Det är kanske lite mer prestige, att vinna något där man mäter alla olika moment inom skidåkningen, att man ska vara lite "allround" och klara av att hantera alla discipliner, säger Frida Karlsson.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons