Annons

Terrormisstänkt släppt, gripen – och släppt

En av de män som släpptes fri på fredagen efter en häktningsförhandling i Köpenhamn mot åtta terrormisstänkta greps igen på kvällen och hamnade i ytterligare en häktningsförhandling.
Men inom loppet av 28 timmar fick han uppleva två frisläppanden.
Danmark • Publicerad 14 december 2019
Polisfordon utanför domstolen i torsdags där häktningsförhandlingarna i Köpenhamn hölls.
Polisfordon utanför domstolen i torsdags där häktningsförhandlingarna i Köpenhamn hölls.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT

Efter ungefär tio timmar i frihet på fredagen greps den 26-årige mannen igen på kvällen, denna gång för misstankar om att ha uppgivit falskt namn och ålder samt inte infunnit sig till möten under sin asylprocess från oktober 2015 till september 2018. Häktningsförhandlingen i den delen hölls, på grund av terrorutredningen, bakom stängda dörrar i Köpenhamn.

Men efter domstolsbeslut släpptes mannen igen klockan 15.30. Därmed har han inom loppet av 28 timmar släppts fri två gånger.

Annons

Det är dock oklart om mannen verkligen beviljats asyl i Danmark.

I onsdags greps ett 20-tal personer, som enligt polisen har militanta islamistiska motiv, misstänkta för att ha planerat terrordåd i Danmark eller utomlands.

Sex av dem häktades på torsdagen och fredagen för att ha försökt skaffa sprängmedel alternativt vapen och ljuddämpare till terrordåd. Men två män och en kvinna, misstänkta för försök till vapenköp eller finansiering av köp, släpptes efter förhandlingen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons