Annons

Fyra konstnärer delar på Turnerpriset

Kultur • Publicerad 4 december 2019
Tai Shani, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock och Oscar Murillo.
Tai Shani, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock och Oscar Murillo.Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Årets upplaga av det prestigefyllda Turnerpriset delas mellan de fyra nominerade Oscar Murillo, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock och Tai Shani, som alla utsågs till vinnare vid en ceremoni i Margate i sydöstra England.

De fyra kommer att dela på prispotten på 40 000 pund, motsvarande nästan en halv miljon kronor.

Annons

Efter beskedet att de nominerats till priset tillkännagivits skrev de fyra – som då inte hade träffat varandra – ett gemensamt brev till juryn där de bad om att få dela på priset i en anda av solidaritet, i en tid då Storbritannien och en stor del av världen är splittrad.

– Vi har väldigt starka individuella röster, men på något sätt så behövde priset behandlas på det här sättet, säger Oscar Murillo, som var förhandstippad som vinnare.

Turnerpriset instiftades 1984 och delas ut i regi av konstmuseet Tate Britain och är Storbritanniens mest prestigefulla utmärkelse för samtida konstnärer. Bland tidigare vinnare finns Gilbert & George, Damien Hirst och Steve McQueen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons