Annons

Illegal drogfabrik i Malmö – fyra åtalas

En illegal drogfabrik har avslöjats i en lägenhet i centrala Malmö. Enligt tullen har verksamheten styrts av ett internationellt kriminellt nätverk med bas utomlands.
Brott • Publicerad 2 december 2019
Fyra män åtalas misstänkta för inblandning i en narkotikaliga. Arkivbild.
Fyra män åtalas misstänkta för inblandning i en narkotikaliga. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra män i Malmö misstänks ha smugglat 190 kilo pregabalin, även känt under varumärket Lyrica, som är ett narkotikaklassat läkemedel som används bland annat som epilepsimedicin, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Enligt Tullverket har ligan sannolikt hanterat ännu större mängder: "Utredningen visar att det sannolikt tagits in cirka ett halvt ton pregabalin under 2018–2019", skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Försäljningsvärdet bedöms vara uppemot 19 miljoner kronor.

Annons

Pregabalin narkotikaklassades i Sverige först sommaren 2018 och därför gäller åtalet bara den mängd som nätverket misstänks ha hanterat efter det.

Företagsliknande verksamhet

Utöver pregabalin hittades även tramadol, amfetamin och MDMA, som också ska ha förpackats och sålts vidare från lägenheten.

Tullen beskriver verksamheten som företagsliknande: månadslöner har utbetalats, arbetskraft har importerats och arbetsinstruktioner har förmedlats via en arbetsdator som kunde fjärrstyras. Kunderna betalade med kryptovalutan bitcoin, enligt uppgifter som framkommit i förhör.

Narkotikaligan ska enligt åtalet ha smugglat in drogen från Kina och sålt den i Sverige genom att ha packat om pulvret till kapslar och därefter förmedlat det via postförsändelser.

"Väldigt stora mängder"

– Det handlar om väldigt stora mängder. Det här är det första åtalet i den storleksordningen som jag känner till, säger Stefan Gradler, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till SVT.

Både polisen och tullen hade fått upp ögonen för ligan, från var sitt håll, berättar åklagaren för TT. Tullen bedrev spaning mot lägenheten under lång tid. Samtidigt noterade poliser när en av de nu åtalade postade försändelser, vilket ledde till att en husrannsakan genomfördes.

Rättegången inleds i Malmö tingsrätt den 5 december. De åtalade männen nekar till brott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons