Annons

Fyra utmaningar för nästa brittiska ledare

En kritiserad sjukvård. En smutsig valkampanj. Ett djupt splittrat land där sviterna av brexitkaoset dragit partier och människor än längre ifrån varandra.
Utmaningarna för Storbritanniens nästa premiärminister är många – och svårlösta.
Här listar vi fyra av dem.
Storbritannien • Publicerad 12 december 2019
Premiärminister Boris Johnson och Labours Jeremy Corbyn. Arkivbilder.
Premiärminister Boris Johnson och Labours Jeremy Corbyn. Arkivbilder.Foto: AP/ TT

Brexit, brexit, brexit

Framför allt ligger utmaningen i hur, och kanske till och med om, politikerna ska få Storbritannien ut ur EU.

Annons

– Får Boris Johnson inte egen majoritet kan han få svårigheter. Han har inte så många samarbetspartners, säger Lena Karlsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet.

– Labour blir också försvagat när Jeremy Corbyn ska förhålla sig neutral och förhandla om avtalet. Det kommer bli en komplicerad process om EU ska gå med på det.

Oavsett vem som ska styra skutan kommer brexit vara fortsatt svårt att manövrera.

– Det beror väldigt mycket på hur parlamentet ser ut. Ser det ut som det gör nu är det svårt att se hur det ska gå vidare, säger Karlsson.

– Boris Johnson säger "Get brexit done" men det kommer vara en långdragen process. Alla de här löftena de har gett, det kommer att vara svårt att uppfylla dem.

En vård i kris?

Bilder på en fyraårig pojke som låg på golvet och fick vård för att vårdplatserna var slut har väckt ilska hos många i Storbritannien – och lett till en smärre kris för det Konservativa partiet där Johnson är partiledare.

Boris Johnsons reaktion när han blev visad bilden har kallats hjärtlös och använts av oppositionen som ett bevis för att Johnson inte bryr sig. Johnson kontrar med att det ska byggas 25 nya sjukhus.

Hur sjukvårdsfrågan ska lösas och vårdköerna kortas kantas av höga löften och utspel – men hur löftena ska finansieras är inte lika enkelt.

Annons

– Johnson har lovat väldigt mycket och när det gäller vården har Labour lovat ännu mer. Samtidigt är det svårt att se vilket ekonomiskt utrymme det finns för att göra det, säger Lena Karlsson.

Ett splittrat land

Brexitprocessen splittrar såväl familjer som politiska partier. Att ena landet blir ingen lätt sak.

– Hur ska man kunna göra det i en situation när allt splittras ännu mer?, undrar Lena Karlsson.

Många i Skottland och Nordirland vill vara kvar i EU och se speciallösningar för de delarna av landet. Regionala partier kan få stort inflytande på rikspolitiken om inget av de större partierna får majoritet i parlamentet. Det kan leda till nya kompromisser och brutna vallöften.

Brexitmotståndare vill ha en ny folkomröstning medan andra har tappat förtroendet för det politiska systemet när det gång på gång misslyckats med att genomföra folkets beslut om att lämna EU.

– Det har skapat så otroligt djupa sprickor i landet och mellan olika grupper av människor, säger Lena karlsson.

– Inom partierna råder det också ganska stora klyftor. Hela den här utvecklingen har gjort att Labour gått längre till vänster och Tories längre till höger. Samtidigt har mittenkrafterna försvagats men finns kvar inom partierna.

Annons

Förtroendet för politikerna

Valrörelsen har varit smutsig och dessutom sprids falska nyheter, propaganda och konspirationsteorier.

– Tilliten till politikerna är en fråga som är väldigt tydlig. Det tror jag kommer att vara ett stort problem i framtiden, säger Lena Karlsson.

Hon ser inte positivt på utvecklingen i Storbritannien just nu. Exempelvis vill många Toryväljare inte ha Johnson som partiledare, men röstar på honom ändå eftersom alternativet – den impopulära Jeremy Corbyn – anses ännu värre.

– Båda sidor håller på med någon slags smutskastning av den andra sidan, som jag tror att alla förlorar på i längden.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons