Annons

Val och handelsavtal gladde börsen

Ett nytt handelsavtal mellan USA och Kina – och en storseger för de konservativa i Storbritannien som öppnar för brexit. Det var upplagt för nya börsrekord på fredagen.
Börs • Publicerad 13 december 2019
Stigande kurser på börsen. Bildmontage.
Stigande kurser på börsen. Bildmontage.Foto: Johan Hallnäs/TT

Stockholmsbörsen tog ett glädjeskutt på eftermiddagen, liksom de större Europabörserna, redan innan det kommit någon officiell bekräftelse på det kinesisk-amerikanska avtalet. I Stockholm klättrade det breda OMXS-indexet till en ny rekordnivå – vid 15-tiden var uppgången 0,8 procent. Men uppgången mattades något och index stod vid stängning på 0,6 procent.

Det brittiska valresultatet, där Torypartiet nu får egen majoritet i parlamentet, slår undan mycket av osäkerheten om brexit. Londonbörsens FTSE-index steg 1,1 procent, men splittringen var stor. Exportbolag hade en dämpad utveckling sedan pundet stärkts ordentligt, medan inhemska bolag som exempelvis fastighetsbolag steg ordentligt.

Annons

CAC40-index i Paris ökade 0,6 procent medan DAX-index i Frankfurt klättrade 0,4 procent.

I Stockholm var uppgången bred – merparten av tungviktarna steg med konjunkturkänsliga verkstadsaktier i topp. Sandvik, SKF och Volvo steg alla i intervallet 1,5–1,7 procent.

Allra starkast bland storbolagen gick dock Hexagon och Handelsbanken, som steg 5,9 respektive 2,6 procent. Även övriga storbanker gick bra.

Mot strömmen gick framför allt medicinteknikbolaget Getinge, som tappade 2,8 procent, och gruvjätten Boliden, som backade 1,3 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons