Annons
Nyheter

Glödhet fastighetsmarknad farlig för högt belånade hushåll

De rekordlåga räntorna fortsätter att pressa upp bostadspriserna. Risken är stor att många högbelånade hushåll i framför allt storstäderna inte klarar av en räntehöjning.
Nyheter • Publicerad 9 april 2004

Småhuspriserna steg med två procent första kvartalet i år jämfört med kvartalet innan, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Och jämfört med första kvartalet förra året har priserna stigit med åtta procent.

Annons

Bostadsrättspriserna fortsatte också stiga under första kvartalet. Jämfört med första kvartalet förra året steg bostadsrättspriserna med elva procent i snitt i hela landet. I Malmö och Göteborg ökade priserna med 23 respektive 25 procent och i Stockholm med tio procent.

Enligt Mäklarsamfundet kommer både bostadsrättspriser och villapriser att fortsätta att stiga i år. Det tror också en stor majoritet av de tillfrågade i SEB:s boprisindikator, som publicerades i onsdags.

På gränsen

De rekordlåga räntorna lockar många hushåll att låna mer pengar än vad de egentligen har råd med.

– Många hushåll ligger nu på gränsen och löper stora risker om det blir en räntehöjning, säger professorn och fastighetsekonomen Bengt Turner.

– En ränteökning får en dubbel effekt. Dels blir det högre löpande utgifter och dels blir villan mindre värd och den effekten tror jag inte att det är många som tänker på.

Också Föreningssparbankens nationalekonom Cecilia Hermansson är bekymrad.

Fastighetsbubbla

– Med så här låga räntor finns det på sikt en viss risk för att bostadspriserna stiger för mycket och risken blir allt större att det uppstår en fastighetsbubbla.

Därför uppmanar hon hushåll som ska låna pengar att i kalkylen ta hänsyn till att ränteläget snabbt kan förändras.

Annons

– Man ska inte tänka bara på det nuvarande ränteläget utan räkna med att räntorna kan stiga med upp till fyra procentenheter, säger Cecilia Hermansson.

– Man måste också i en familj tänka på vad som händer om någon i familjen blir arbetslös.

De rörliga boräntorna har för många hushåll varit lockande. Men enligt Cecilia Hermansson börjat nu allt fler kunder binda sin boräntor då dessa fortfarande är mycket låga.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons