Annons

Greta Thunberg – världens mest inflytelserika

För ett år sedan utsågs hon till en av världens mäktigaste tonåringar. Nu är Greta Thunberg världens mest inflytelserika person, enligt amerikanska tidskriften Time.
"Wow", säger hon om beskedet.
Klimat • Publicerad 11 december 2019
Klimataktivisten Greta Thunberg har utnämnts till årets person av amerikanska Time.
Klimataktivisten Greta Thunberg har utnämnts till årets person av amerikanska Time.Foto: AP/TT
Greta Thunberg. Arkivbild.
Greta Thunberg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Thunberg är "den största rösten inom den största frågan som planeten står inför", enligt Times chefredaktör Edward Felsenthal. Hon får utmärkelsen för att ha "larmat om mänsklighetens rovdjursliknande förhållande till det enda hem vi har", skriver han som en motivering till utnämningen.

Greta Thunberg kommenterar utnämningen i ett inlägg på Twitter :

Annons

"Wow, detta är otroligt! Jag delar denna stora ära med alla i rörelsen #fridaysforfuture och klimataktivister överallt", skriver hon.

Utmärkelsen ges sedan starten 1927 till den person som haft störst påverkan i världen under det gångna året. Andra som har fått utmärkelsen genom åren är USA:s tidigare president George W Bush, påve Johannes Paulus II och före andra världskriget också Adolf Hitler.

"Det finns en morgondag"

Greta Thunberg blev känd när hon i augusti i fjol satte sig utanför riksdagen i Stockholm med plakatet "Skolstrejk för klimatet". Initiativet har fått stor uppmärksamhet och runt om i världen har miljoner ungdomar och vuxna strejkat för klimatet.

Tidigare i år åkte hon med segelbåt över till New York för att delta i klimatkonferensen som skulle hållas i Chile. Den flyttades till Spanien, och Thunberg fick segla tillbaka till Europa.

– Vi kan inte fortsätta leva som om det inte finns någon morgondag, för det finns en morgondag. Det är allt vi säger, säger Greta Thunberg, som just nu befinner sig på FN:s klimattoppmöte i Madrid, till Time.

Yngsta någonsin

I sitt reportage om 16-åringen lyfter tidningen fram hur enormt stor spridning hennes budskap fått. Sedan hennes protest påbörjades för 16 månader sedan har hon talat inför ett samlat FN, mött påven, haft duster på Twitter med USA:s president och inspirerat fyra miljoner människor till att ansluta sig till demonstrationer för klimatet, skriver tidningen.

Thunberg är den yngsta personen hittills att få utmärkelsen – och den första svensk som fått den.

Övriga nominerade i år var det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi, USA:s president Donald Trump, "Visselblåsaren" (kring riksrättsprocessen mot Trump) och de som protesterar i Hongkong.

Sofia Tanaka/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons