Annons

Grönsaksjuice spred magsjukeparasit

Hälsa • Publicerad 10 december 2019
Flera hundra människor har smittats av magsjuka – och flera av fallen tros bero på parasiter som spridits i juice. Arkivbild.
Flera hundra människor har smittats av magsjuka – och flera av fallen tros bero på parasiter som spridits i juice. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndigheten har konstaterat att en grönsaksjuice med spenat ligger bakom delar av ett magsjukeutbrott som sedan i höstas har drabbat 400 personer, enligt Sveriges Radio Ekot.

Genom labbtester och intervjuer med drabbade har man kunnat påvisa att parasiten Cryptosporidium låg bakom många av fallen, och att den funnits i en färskpressad dryck med spenat i.

Annons

Människor i olika delar av landet drabbades. Drycken ska inte längre finnas i butikerna.

Men Cryptosporidium förklarar inte alla av de ovanligt många fallen av magsjuka under oktober, november och december. Folkhälsomyndigheten fortsätter att utreda de övriga sjukdomsfallen.

– Nu handlar det för oss om att försöka identifiera vad den här andra delen av utbrottet handlar om och kunna stoppa att fler blir sjuka, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons