Annons

Grönt ljus för stor protestmarsch i Hongkong

Hongkong • Publicerad 5 december 2019
Nya demonstrationer väntas i Hongkong på söndag sedan polisen beviljat tillstånd för protesterna.
Nya demonstrationer väntas i Hongkong på söndag sedan polisen beviljat tillstånd för protesterna.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Stora protester väntas i Hongkong i helgen sedan polisen beviljat demonstrationstillstånd, säger en arrangör för demokratirörelsen.

Det blir de första lagliga protesterna sedan demokratiförespråkare tog en storseger i lokalvalet i slutet av november.

Annons

Demonstrationerna mot det kinesiska styret i Peking har blivit allt våldsammare det senaste halvåret. Söndagens planerade proteståg för mänskliga rättigheter arrangeras av den demokratigrupp som fick över en miljon Hongkongbor att ta sig ut på gatorna och demonstrera i juni. Sedan dess har myndigheterna i Hongkong kontinuerligt avslagit gruppens ansökningar om att få anordna demonstrationer.

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem. Demokratirörelsen slår vakt om regionens relativa självständighet, som de anser är hotad. Gnistan till protesterna tändes då Hongkongs ledning lade fram ett förslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons