Annons

Grupper försöker stoppa saudiskt vapenköp

Frankrike • Publicerad 9 maj 2019
Eld och rök efter en saudiskledd flygattack mot Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild.
Eld och rök efter en saudiskledd flygattack mot Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Två franska människorättsgrupper försöker stoppa lastningen av vapen till ett saudiskt fartyg i hamnen i Le Havre i norra Frankrike.

Nyligen visade läckta franska militära underrättelseuppgifter att vapen som sålts till Saudiarabien har använts mot civila i kriget i Jemen, där saudierna stöder regeringssidan mot de Iranstödda rebellerna. Det handlar bland annat om stridsvagnar och laserstyrda robotsystem.

Annons

Enligt en advokat som företräder en av människorättsgrupperna strider den franska vapenexporten mot internationella vapenavtal.

Frankrike är av de största vapenleverantörerna till Saudiarabien. President Emmanuel Macron försvarar försäljningarna:

– Saudiarabien och Förenade arabemiraten är Frankrikes allierade och allierade i kampen mot terrorism. Vi accepterar ansvar för det.

Han tillägger att en regeringskommitté som granskar vapenexporten kräver garantier av köparna att vapnen inte används mot civila.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons