Annons

Guaidós andreman greps med bärgningsbil

Den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidós andreman, Edgar Zambrano, har gripits av landets säkerhetstjänst.
En ren kidnappning, anser Guaidó.
Venezuela • Publicerad 9 maj 2019
Arkivbild på Edgar Zambrano och Juan Guaidó.
Arkivbild på Edgar Zambrano och Juan Guaidó.Foto: Manaure Quintero/Reuters/TT

– Om vi ska tala om en statskupp i Venezuela, här är den, nedmonteringen av det nationella parlamentet, säger Guaidó, som är ordförande i den venezuelanska nationalförsamlingen, vid en presskonferens på torsdagskvällen.

Gripandet av Edgar Zambrano skedde under dramatiska former när han lämnade ett partihögkvarter efter ett möte. När poliser i skidmasker omringade Zambranos bil vägrade han att gå ur och låste dörrarna. Till slut kom ett bärgningsfordon och hämtade bilen för att föra den till säkerhetstjänstens ökända fängelseanläggning.

"Fortsätt kämpa"

Annons

Inuti satt Zambrano och direktkommenterade händelseförloppet via Twitter.

"När vi vägrade komma ut ur vår bil använde de en bärgningsbil för att med tvång ta oss direkt till Helicoide (fängelset)", skrev han.

"Demokrater, fortsätt kämpa!"

Nicolás Maduros andreman Diosdado Cabello tog upp gripandet i sitt eget veckoprogram som sänds i statlig tv. Där sade han att Zambrano "nu kommer att behöva betala bärgningskostnaderna", vilket studiopubliken tog emot med skratt.

Cabello leder den grundlagsförsamling som Nicolás Maduro instiftade på eget bevåg i syfte att kringgå den folkvalda nationalförsamlingen, som leds av Juan Guaidó.

Fler gripanden

På onsdagen kom beskedet att ytterligare tre oppositionspolitiker kan ställas inför rätta efter att ha gett stöd till förra veckans misslyckade försök att avsätta president Nicolás Maduro.

I tisdags förlorade sju oppositionella parlamentsledamöter sin åtalsimmunitet efter att Högsta domstolen meddelat att de kan åtalas.

Enligt riksåklagare Tarek William Saab omkom sex personer i samband med våldsamheterna mellan demonstranter och militären förra veckan. Ytterligare många skadades och över 200 personer greps.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons