Annons

Gulldén: "Nu får vi bara hoppas"

Sveriges kross av Rumänien tog ner Spaniens målförsprång till sex bollar.
Förutom en seger mot Montenegro måste Blågult dock fortsatt ha hjälp av Ryssland för att nå VM-semifinal.
Handboll • Publicerad 10 december 2019
Sveriges Isabelle Gulldén under tisdagens match i handbolls-VM för damer, mellanrundan, grupp 2, mellan Sverige och Rumänien i Park Dome.
Sveriges Isabelle Gulldén under tisdagens match i handbolls-VM för damer, mellanrundan, grupp 2, mellan Sverige och Rumänien i Park Dome.Foto: Janerik Henriksson/TT

Redan semifinalklara Ryssland möter Spanien i onsdagens första match i mellanrundan av handbolls-VM. Då måste ryskorna vinna – annars är Sveriges hopp om en semifinal borta redan innan avkast mot Montenegro några timmar senare i arenan Park Dome i japanska Kumamoto.

– Först och främst ska vi vinna, men vi får såklart hoppas lite på Ryssland, säger vänsternian Jamina Roberts efter att Sverige krossat Rumänien med tolv bollar (34–22).

"Varje mål viktigt"

Annons

Om ryskorna gör sitt kommer Spaniens målförsprång som störst vara fem bollar. Seger för Sverige mot Montenegro är dock ett måste – om allt faller in avgörs kampen om den andra semifinalplatsen med den totala målskillnaden mellan Blågult och spanjorskorna.

– Jag tror att det kommer att bli jobbigt om man måste tänka att man ska vinna stort, sedan är det klart att man måste tänka att varje mål kommer att bli viktigt, säger Isabelle Gulldén.

Spanien slog Japan tidigare under dagen och hade då – förutom två poäng – även 18 plusmål jämfört med Sverige när de svenska spelarna gick ut för måstematchen mot Rumänien.

– Det var väl ganska väntat (med spansk seger mot Japan). På ett sätt är det kanske bra för då har Spanien och Ryssland något att spela för i sista matchen. Man vet annars hur Ryssland kan bli, säger Jamina Roberts.

När Sverige körde över Ryssland i den sista matchen av mellanrundan av EM i Frankrike i fjol var ryskorna redan klara gruppvinnare. Mot Spanien härnäst spelar Ryssland om en gruppseger i VM.

Gulldén tror visserligen att Rysslands spanske förbundskapten Ambros Martín under matchen kommer att rulla runt på spelare, men hon tror inte att ryskorna helt och hållet kommer att ha handbromsen i.

– Han är en fantastisk tränare, så jag tror att han kommer gå in mycket för det. Jag tror inte att han vill förlora någon match. Samtidigt är han smart och kanske inte vill spela ut allt heller, säger mittnian.

"Vinna med mycket"

Ett trött Rumänien kunde inte stå emot Sverige alls – framför allt inte i den andra halvleken. Blågult avslutade matchen med fem raka mål.

– Hur skulle vi kunna vinna med mer än tolv mål? Det gjorde vi inte ens mot Kongo (i första gruppspelsmatchen). Inför matchen sade vi att om vi har läge är det varje mål som gäller. Vi skulle vinna med mycket och det gjorde vi i dag, säger Jamina Roberts.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons