Annons

Guterres får hjälp av rymdman på klimatmötet

När FN:s generalsekreterare António Guterres håller sitt tal tar han hjälp av en astronaut i rymden för att få perspektiv på klimatfrågan.
Klimatmötet • Publicerad 11 december 2019
Den spanske astronauten Luca Parmitano ombord på den internationella rymdstationen ISS.
Den spanske astronauten Luca Parmitano ombord på den internationella rymdstationen ISS.Foto: Jörn Spolander/TT
FN:s generalsekreterare António Guterres (mitten) talar med astronauten Luca Parmitano på den internationella rymdstationen via länk.
FN:s generalsekreterare António Guterres (mitten) talar med astronauten Luca Parmitano på den internationella rymdstationen via länk.Foto: Paul White / TT

FN:s generalsekreterare António Guterres inleder i vanlig ordning sitt tal vid klimatmötet i Madrid med att uppmana världens länder att skärpa sina klimatlöften kraftigt nästa år, då det ska ske enligt Parisavtalet.

– Vi ligger väldigt långt efter. Men det finns fortfarande skäl att tro att vi kan vinna det här. På vår sida har vi styrkan hos vetenskapen, nya former för samarbete och den växande flodvågen av engagemang.

Tio punkter

Annons

Han presenterar tio punkter som han anser vara avgörande under det kommande året, för att kunna nå målet att hejda den globala uppvärmningen vid en hanterlig nivå.

Förutom skärpta klimatlöften, nämner han vikten av att slå vakt om skogarnas, havens och markens egen förmåga att suga upp koldioxid – och att klimatarbetet också har en viktig social dimension.

– Vi måste försäkra oss om att ländernas klimatlöften omfattar en rättvis övergång för de personer vars jobb och uppehälle påverkas när vi ställer om från grå till grön ekonomi, säger António Guterres.

Efter talet bjuds det på något helt annat. António Guterres sträcker på sig.

– Jag hör till den generation som kommer att dömas för hur vi handlar nu. Antingen lämnar vi jorden i ett bedrövligt skick, eller så lyckas vi vända om. Att se jorden från rymden kan ge oss större respekt för hur värdefull vår planet är, säger FN:s generalsekretere António Guterres vid sitt tal på klimatmötet i Madrid.

Rymdman dyker upp

Strax därpå dyker den spanske astronauten Luca Parmitano leende upp på en gigantisk skärm ovanför generalsekreterarens huvud. Han befinner sig på den internationella rymdstationen.

– Vår planet är obeskrivligt vacker härifrån. Det finns inte ord nog att beskriva den. Men samtidigt ser vi hur skör den är. Jag har med egna ögon sett hur den förändras, säger Luca Parmitano och jonglerar sedan lite tyngdlöst med mikrofonen.

Därefter berättar han kort om livet på rymdstationen.

– Jag tycker att ni verkar ha ett bättre samarbete där uppe på rymdstationen än vi har i till exempel säkerhetsrådet, säger António Guterres med ett skratt.

Visioner viktiga

Astronauten får sedan frågan om vad han tror är nyckeln till att lyckas hejda den globala uppvärmningen på jorden.

Annons

– Det är omöjligt för mig att ge ett svar. Men det är viktigt att ha visioner, att man vågar se längre än till vad som händer i dag eller i morgon. Annars blir vi begränsade. Vi måste klara av att tänka på vad som händer om tio år, om 20 år. Det är vi skyldiga framtiden, som är våra barn, säger Luca Parmitano.

– Vår gemensamma fiende är den globala uppvärmningen. Vi måste förenas och förstå det, att enda sättet att vinna den kampen är att samarbeta, tillägger han efter en stund.

Publiken jublar när han sedan gör en volt. Och därefter är vi tillbaka på jorden och klimatmötet COP25 i Madrid. Här är inte visioner det vanligaste ordet när delegaterna beskriver hur förhandlingarna fortskrider. Än så länge går det trögt. Men så är det också fler inblandade än upp på rymdstationen.

Jörn Spolander/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons