Annons

Hälften av finländarna har nytta av svenska

Svenska som ämne i skolan har länge varit en omdebatterad fråga i Finland. Men en undersökning visar att nästan hälften av finländarna anser att de har haft nytta av att kunna svenska och bara en fjärdedel uppger att de inte behärskar språket överhuvudtaget.
Finland • Publicerad 5 augusti 2019
Hälften av finländarna har tillfredsställande kunskaper i svenska, visar en undersökning. Arkivbild.
Hälften av finländarna har tillfredsställande kunskaper i svenska, visar en undersökning. Arkivbild.Foto: Roald, Berit

Finlands nya regering strävar efter att svenska språket återigen ska införas i studentexamen på gymnasienivå. Det har väckt kritik, bland annat från Finlands gymnasistförbund.

Svenska är ett obligatoriskt ämne på gymnasienivå, men sedan 2005 har det varit frivilligt att skriva studentprovet i svenska, något som drygt hälften av vårens studenter ändå valde att göra.

Annons

En undersökning gjord på uppdrag av visar också att nära hälften av finländarna, 47 procent, uppger att de haft stor eller ganska stor nytta av sina svenskkunskaper.

– Det är överraskande att så många av dem som svarade uppgav att de behöver svenska åtminstone i viss mån, säger Ilmari Rostila, ordförande för Finskhetsförbundet som i över tio år har kämpat för att slopa den obligatoriska svenskan i skolundervisningen, till .

Den största nyttan av svenska språket har finländarna när de reser, på jobbet eller när de kommunicerar med släkt och vänner. Minst nytta av svenskan upplever de som bor i östra och norra Finland.

Undersökningen visar också att nästan hälften av finländarna har tillfredsställande kunskaper i svenska. Bara en fjärdedel kan inte svenska överhuvudtaget. Av dem anser 23 procent att språket skulle vara nyttigt om de kunde det.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons