Handlingsplan ska lyfta fram den lokala maten
Hon är projektledare på LRF Sydost för att se till att livsmedelsstrategin översätts i handling. Det handlar om att lyfta fram den lokala maten, men också om att koppla ihop producenter och förädlare med besöksnäring, handel och andra som har direktkontakt med konsumenterna. Målet är att öka den lokala produktionen.
På ett möte mellan olika intressenter på residenset nyligen diskuterades vad som behöver göras framåt. Dessutom fick olika livsmedelsaktörer presentera sig. Flera av dem har tillkommit oberoende av livsmedelsstrategin, även om deras verksamhet ligger i linje med denna.
– Det viktiga är att det händer saker i verkligheten, inte om det beror på strategin eller har andra orsaker, säger landsbygdsdirektör Stefan Carlsson.
Den operativa gruppen med länsstyrelsen, Region Kronoberg och LRF har kompletterats med Destination Småland eftersom besöksnäringen bedöms ha en viktig roll.
Länsstyrelsen har också nyligen anställt en person, Rebecka Wikström, som ska jobba heltid med livsmedelsstrategin framöver.
Hittills har träffar med olika intressenter inom bland annat upphandling och besöksnäring anordnats.
– Vi planerar att göra en kringresa i varje kommun och verkligen titta på vad som finns, allt från jord till bord, från primärproducent till handel och besöksnäring för att se hur vi kan knyta ihop dem så att de hittar varandra och får möjlighet att handla sinsemellan, säger Ann-Cathrine Carlsson.
Dessutom blir det ett möte i februari med aktiva förädlare och sådana som är intresserade av att bli.
– Vi har inte har så mycket förädling i Kronoberg. Vi har inte de stora industrierna här. Vi har många som är små. Vi skulle vilja hjälpa alla de här mindre att bli större, säger Ann-Cathrine Carlsson.