Annons

Här är grönaste staden att bo i

I vilken ort får du störst tillgång till grönområden – och var blir du helt utan?
Bostad • Publicerad 13 december 2019
Den kommunala Drömparken i Enköping. Arkivbild.
Den kommunala Drömparken i Enköping. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Orten som koras till grönast per invånare är Kinna. I botten hamnar Malmö, rapporterar Hem & Hyra som tagit del av en kartläggning som SCB gjort.

Snittet i hela Sverige ligger på 287 kvadratmeter naturområde per person. En Kinnabo har tillgång till nästan dubbelt så mycket, 567 kvadratmeter.

Annons

I Malmö däremot har den som vill breda ut sig i en park bara 81 kvadratmeter till sitt förfogande. Detta trots att den skånska storstaden går under smeknamnet "parkernas stad". Och generellt är det trångt om saligheten i storstäderna – Stockholm är trea från botten med 114 kvadratmeter per person, och i Göteborg är siffran 163 kvadratmeter.

2 000 tätorter har kartlagts i SCB:s mätning, som med hjälp av satellitfoton ger en ögonblicksbild av hur läget såg ut 2015. Hem & Hyra nöjer sig dock med att lista de tätorter som har över 10 000 invånare.

Bland de större tätorterna är Sundsvall grönast.

En ort av de 2 000 utmärker sig genom att helt sakna tillgång till grönområden. Det är Klädesholmen i Tjörns kommun – en karg klippö.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons