Annons

Här är nöjestipsen som räddar hösten

Har du drabbats av jobbångest, eller bara insett att de ljusa, varma dagarna snart går mot sitt slut? Här är ljusglimtarna i höstens nöjes- och kulturutbud som hjälper dig att stå ut.
Nöje • Publicerad 2 augusti 2019
"Beforeigners" har premiär på HBO Nordic den 21 augusti. Pressbild.
"Beforeigners" har premiär på HBO Nordic den 21 augusti. Pressbild.Foto: Eirik Evjen/HBO Nordic

Tv-serier:

“Watchmen” (HBO)

I en alternativ nutid utan internet eller smartphones har superhjältar och deras våldsamma metoder förbjudits, men några rustar för en revolution.

Annons

Efter en fruktansvärd filmatisering signerad Zack Snyder verkar det som om Alan Moore och Dave Gibbons klassiska serieroman äntligen ska få en värdig adaption. Eller snarare remix, eftersom den kommande tv-serien “Watchmen” inte är en direkt översättning av grundmaterialet. HBO:s storsatsning efter “Game of thrones” väntas få premiär i oktober.

“Line of duty”, säsong 5 (SVT)

Redan i våras visades femte säsongen i Storbritannien. Väntan på att SVT skulle sända nya “Line of duty” har alltså varit olidligt lång. Men den 5 augusti är det äntligen dags.

Den nya säsongen rivstartar med att tre poliser skjuts ihjäl av en organiserad grupp kriminella. När det verkar som att en undercoverpolis kan vara inblandad i morden kopplas AC-12 in.

“Beforeigners” (HBO Nordic)

Människor från stenåldern, vikingatiden och 1800-talet dyker plötsligt upp i vår nutid, framslungade av blixtnedslag över hela jorden. Det oförklarliga fenomenet skapar motsättningar mellan främlingarna, "beforeigners", och nutidens folk. När en tidigare vikingakvinna paras ihop med en utbränd kriminalare för att lösa ett mord uppstår spännande kemi. Premissen för HBO:s första norska originalserie kan låta befängd, men trailern utlovar hög visuell kvalitet, humor och en rejäl dos självförtroende. Premiär den 21 augusti.

Filmer:

“And then we danced”

Levan Akin debuterade med den underskattade "Katinkas kalas", om ett gäng förvuxna innerstadshipsters neurotiska festkväll. Sedan kom ett rent beställningsjobb med filmatiseringen av den populära ungdomsromanen “Cirkeln”. Akins nya film utspelas i Georgien och handlar om förbjuden homosexuell kärlek i ett konservativt danskompani. Filmen har redan hajpats en del efter att ha visats i en sidosektion i Cannes. Biopremiär den 13 september.

“The Hunt”

Ett gammalt koncept från b-filmslådan får en snygg uppdatering av det hajpade produktionsbolaget Blumhouse och regissören Craig Zobel. Ett gäng vanligt folk kidnappas av en rik elit som ska jaga dem i blodigt sportsyfte. En av de kidnappade har en särskild uppsättning färdigheter och blir snart ett problem för de ondskefulla krösusarna. Biopremiär 18 oktober.

Annons

“High life”

Den franska auteuren Claire Denis (“Beau travail”) har gjort sin första film på engelska, en konstnärlig science fiction som bryter mot klassiska konventioner. Handlingen utspelas på ett rymdskepp där en pappa (spelad av Robert Pattinson) och hans bebis försöker överleva en tröstlös resa utan mål. Ett rymdskepp med dödsdömda brottslingar har fått i uppdrag att hitta energi i ett svart hål, och på resan blir de försökskaniner för ett fruktsamhetsexperiment. Svensk biopremiär 20 september.

Musik:

“Norman fucking Rockwell”

Det tog tid – men nu har Lana Del Rey äntligen satt ned foten och offentliggjort ett släppdatum för sin efterlängtade skiva. “Norman fucking Rockwell” ska bland annat innehålla låtar med ett lite “lättsammare” tonläge än tidigare. Vad det betyder får vi veta den 30 augusti.

“All mirrors”

Den uttrycksfulla amerikanska singersongwritern Angel Olsen har redan en hängiven skara fans – och frågan är om inte “All mirrors” kommer att nå en ännu större publik. Den 4 oktober släpps det som beskrivs som hennes sårbaraste album hittills. I februari når Angel Olsens turné Sverige, för en spelning i Stockholm och en i Göteborg.

Ännu ingen titel

Kommer den, eller kommer den inte? Zara Larsson har själv sagt att hon ändrar sig “fem miljoner gånger” under arbetets gång. Alltså vet man mycket lite om hur uppföljaren till “So good” kommer att se ut eller vilka personer som den svenska stjärnan samarbetar med. Att singlarna “Ruin my life” och “Don’t worry bout me” ska finnas med på det än så länge obetitlade albumet är dock klart.

Böcker:

“Gileads döttrar”

Tv-serien "Handmaid's tale" tuffar som bäst på med sin tredje säsong och har sedan länge lämnat Margaret Atwoods roman från 1985 med samma namn bakom sig. "Gileads döttrar" är Atwoods egen fortsättning. Stort hemlighetsmakeri råder kring boken, men det som avslöjats är att den utspelas 15 år efter den första romanen, som på svenska fick namnet "Tjänarinnans berättelse", och kanske, bara kanske, får vi veta hur det gick för Offred.

Annons

“Ålevangeliet”

Journalisten Patrik Svenssons debut har sålts till en herrans massa länder – och det innan den ens har kommit ut. Som man förstår handlar boken om skapelsens kanske mest gåtfulla varelse: ålen. Men den handlar också om författaren och hans pappa, och om hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung och öde, om livet och döden.

“Oktoberbarn”

Augustprisade Linda Boström Knausgårds tredje roman är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin. Till följd av den elchocksterapi som författaren har fått genomgå börjar hon att glömma hela sitt liv. Barndomen och ungdomen, kärleken och skilsmässan, alla minnen är på väg att försvinna. En förtvivlad bok om ett hopplöst minnesarbete.

Cecilia Burman/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons