unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Herrhockeyspelare tjänar mer än helt damlag

Den genomsnittliga månadslönen för en manlig hockeyspelare på elitnivå i Sverige är 121 000 kronor – mot 5 500 kronor för damerna.
Men Brynäs landslagsstjärna Erika Grahm är ändå optimistisk.
STOCKHOLM 20191030
STOCKHOLM 20191030
Foto: Claudio Bresciani/TT

Herrhockeyspelarna tjänar mer än 20 gånger så mycket som damspelarna. Eller annorlunda uttryckt: en herrspelare tjänar i genomsnitt lika mycket som ett damlag.

Det visar en undersökning från Unionen och Svensk ishockeys centralorganisation, Sico. I undersökningen har totalt 92 kvinnor och 62 män, som alla spelar i de två högsta ligorna i ishockey på dam- och herrsidan, uppgett sina löner.

– Vi visste att det fanns en inkomstskillnad, men jag reagerar på att den är så pass stor som den är, säger Lukas Ringqvist, central ombudsman på Unionen, med ansvar för kollektivavtal inom idrott, till TT.

Att få till ett kollektivavtal för damspelarna är ett viktigt steg för att närma sig mer jämställda villkor, enligt Lukas Ringqvist. Ett kollektivavtal för manliga hockeyspelare på elitnivå har funnits sedan 1999.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

"Intresset större"

– Nu jobbar vi mycket med att få till ett kollektivavtal för spelarna i SDHL. Vi har kommit en bit på vägen, men är ännu inte i hamn.

Under den senaste tiden har intresset bland klubbarna att teckna ett kollektivavtal för sina damspelare blivit större, enligt Lukas Ringqvist. I fjol strejkade Damkronornas spelare, bland annat på grund av att ett tidigare avtal om ersättning för förlorad arbetsinkomst gått ut. Bojkotten mynnade ut i ett nytt avtal mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet.

– I samband med bojkotten kom den här frågan upp och intresset från SDHL:s sida att få till ett kollektivavtal blev mycket större, säger Lukas Ringqvist.

"Behöver marknadsföra"

Men det är inte bara ett kollektivavtal som behövs. Klubbarna måste göra mer för att främja damhockeyn, anser Lukas Ringqvist.

– Det handlar också om att bygga upp ett intresse från både klubbar och sponsorer att visa att man har ett framgångsrikt damhockeylag. Många klubbar, både i högsta och näst högsta serien, har damlag. De behöver marknadsföra det och se till att publiken kommer, säger han.

Trots de stora löneskillnaderna mellan män och kvinnor ser Erika Grahm, spelande damansvarig i Brynäs, positivt på damhockeyns utveckling i Sverige.

– En sak som är viktig att nämna är att vi inte ska sätta på oss någon offerkofta. Jag är jättepositiv över utvecklingen, säger hon till SVT Sport.

– Jag tror att damhockeyn gör samma resa som damfotbollen har gjort.

Läs mer

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Krönika

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Östers dröm om allsvenskt kval lever. Tack vare en stark 2–1-seger mot Brage – och ett mål av en före detta Moheda-spelare som numera representerar Västerås...

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Ishockey

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Kommentar efter vinsten mot Linköping.

Öster tog tre poäng mot Brage – matchen minut för minut

Fotbollslördag

Öster tog tre poäng mot Brage – matchen minut för minut

SMP liverapporterade från matchen.

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Krönika

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Växjö DFF spelade mer som ett lag för övre halvan än en nedflyttningskandidat när Kristianstad 2–1-besegrades på lördagen. En seger som förde laget upp över nedflyttningsstrecket.

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Nyheter

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Valdes på distriktskongressen.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”