Annons

Hettan oroar IOK – ändrar OS-planen igen

Den japanska hettan fortsätter vara ett bekymmer inför OS nästa år.
Nu ändrar den Internationella olympiska kommittén (IOK) tävlingsschemat ännu en gång.
Olympiskt • Publicerad 5 december 2019
Planeringen av OS har varit i gång sedan 2013 när beslutet att hålla tävlingarna i Tokyo klubbades igenom. Nu ändrar IOK schemat på grund av klimatet. Arkivbild.
Planeringen av OS har varit i gång sedan 2013 när beslutet att hålla tävlingarna i Tokyo klubbades igenom. Nu ändrar IOK schemat på grund av klimatet. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/NTB/TT

En temperatur på över 30 grader och en obekvämt hög luftfuktighet väntar de atleter som ställer upp i de olympiska spelen i Tokyo nästa sommar. För att tackla problemet har IOK valt att flytta maraton- och gångtävlingarna till den nordliga staden Sapporo, men merparten av spelen kommer att hållas i Tokyo där hettan kan bli svår att undvika.

Tidigare starter

Nu rapporterar Reuters att IOK valt att tidigarelägga tävlingarna i fälttävlan och triathlon till arla morgontider, i hopp om mildare temperaturer efter natten. Det rör sig dock inte om stora skillnader – enligt den nya planen ska tävlingarna börja ungefär en timme innan tidigare utsatt tid.

Annons

När testerna av damernas triathlon genomfördes i augusti i år tvingades organisationen korta ned löpsträckan på grund av svårigheter till följd av värmen.

Sedan 2013 har det stått klart att Tokyo ska arrangera sommar-OS nästa år. Att klimatet i stora delar av landet är varmt och fuktigt under den årstiden kommer inte som en överraskning för organisationen.

Extremhetta inget nytt

Samma år som Tokyo blev klart för OS drog en värmebölja in över landet och dödade 87 människor, samtidigt som 50 000 fick föras till sjukhus. 2018 skedde en ny katastrof – då fördes 30 000 personer till sjukhus och 77 dog varpå OS-arrangörerna bestämde sig för att inrätta ett speciellt vädercentrum för att övervaka de extrema väderförhållandena. År efter år har värmerekord slagits i landet – vilket till och med var ett bekymmer inför friidrotts-VM 2007, som hölls i Osaka i Japan.

Den lokala OS-organisationen hade i stort fastställt planen för mästerskapet, efter att ha planerat sedan 2013. En anledning till att IOK nu går in och ändrar i schemat både vad det gäller tid och plats är att årets friidrotts-VM i Doha, Qatar, fick kritik för bland annat sämre förutsättningar för de aktiva i och med det varma klimatet.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons