Annons

Valvinnare gillar inte migrantavtal med USA

Alejandro Giammattei vann presidentvalet i Guatemala, meddelar landets valmyndighet TSJ. Och knappt har siffrorna landat förrän han vadar in i geopolitiken, genom att ifrågasätta det migrantavtal som har slutits med USA.
Guatemala • Publicerad 12 augusti 2019
Rösträkning i Guatemala.
Rösträkning i Guatemala.Foto: Oliver de Ros/AP/TT

Avtalet slöts efter hårda påtryckningar från Trumpregeringen i Washington, och innebär att Guatemala ses som en säker plats att söka asyl på. Därmed åtar sig landet att hantera många migranter från andra latinamerikanska länder som egentligen vill till USA.

Giammattei säger att avtalet "inte är rätt" för Guatemala och att han i samråd med kongressen hoppas kunna ändra det. Frågan är dock hur denna heta fråga hinner utvecklas innan Giammattei tillträder i januari.

Annons

Söndagens val var en andra och avgörande omgång mellan högerkandidaten Giammattei och socialdemokraten Sandra Torres.

Segern för Giammattei blev betryggande, nästan 60 procent av rösterna.

Däremot signalerar valdeltagandet att ingen av de två väckt någon riktig entusiasm. Julio Solorzano, chef för TSJ, säger att det är normalt med ett lägre valdeltagande i den andra avgörande valomgången, men att man också ser "en brist på stöd bland guatemalaner för dessa två".

Giammattei representerar Vamos, som beskrivs som ett mitten-högerparti.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons