Annons

"Hongkong har hamnat i recession"

De våldsamma protesterna i Hongkong har skrämt marknaden och skapat svallvågor över Asien.
En militär inblandning från Peking vore ödesdiger för finansmetropolen – men skulle skada en redan hårt pressad kinesisk ekonomi alltför mycket för att vara sannolik, bedömer en expert.
Hongkong • Publicerad 13 augusti 2019
Nedgång på börsen.
Nedgång på börsen.Foto: TT

Medan Hongkongs flygplats på tisdagen återigen stängdes på grund av omfattande protester, nådde Hongkongbörsen nya bottennivåer. Hang Seng-index, den viktigaste indikatorn på hur det går för Hongkongs ekonomi, föll mer än två procent – till den lägsta nivån på över sju månader. Sedan oroligheterna startade i regionen i juni har Hongkongbörsen tappat 6 procent.

Bred nedgång

De allt våldsammare sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis i den asiatiska finansmetropolen har bland annat resulterat i att kollektivtrafiken stoppats. I helgen kastade polisen ner tårgas i tunnelbanan i en konfrontation med demonstranterna.

Annons

Ett av de bolag som fått ta en hård smäll är just MTR, som kör Hongkongs tunnelbana, vars aktie dök nästan 4 procent under tisdagen. Andra drabbade är stora fastighetsbolag och företag i underhållningsbranschen, som påverkas av oron för en minskad turism. Även kinesiska jättar som teknikföretaget Tencent såg en nedgång.

– Osäkerheten gör att det blir mer rörlighet och volatilitet på börsen, säger Frédéric Cho, fristående Kinakännare.

Viktigt nav

Hongkongs marknadsekonomi skyddas genom överenskommelsen "ett land, två system", som Peking garanterade vid Storbritanniens överlämnande. Det är det som gjort att den självstyrande regionen, trots att den är en del av det mer planekonomiska Kina, kunnat fortsätta att vara ett internationellt finanscentrum.

När omvärlden nu ser en situation där Peking hotar att gå in och ta i med "järnhand" mot protesterna drar man öronen åt sig.

Samtidigt vet man att Hongkong är ekonomiskt mycket betydelsefullt för fastlandet, inte minst som ett nav i handelskriget mot USA. Mycket av Kinas export går via Hongkong. Hongkongbörsen är landets enda internationella börsplats och viktig för Kinas kapitalmarknadsflöden.

– Hongkongdollarn är, till skillnad från den kinesiska valutan renminbin, kopplad till den amerikanska dollarn och det är på Hongkongbörsen som Kina gör introduktionen av alla sina stora bolag, säger Frédéric Cho.

"Värper guldäggen"

Hongkongs viktiga roll, i kombination med handelskrig och en i övrigt pressad kinesisk ekonomi, talar emot en militär inblandning från Peking, enligt Cho.

Å andra sidan har Hongkong tappat i ekonomisk betydelse. Förr hette det att Hongkong var gåsen som värper guldäggen, men 2018 fick regionen se sig ekonomiskt omsprungen av grannstaden Shenzhen. I dag står den forna kolonin för en betydligt mindre del av den kinesiska ekonomin än för bara tio år sedan.

– Hongkongs ekonomiska storlek har minskat, men dess betydelse och vikt som Kinas enda internationella finanscentrum har ökat, säger Cho.

Få handlar

Allra hårdast drabbat av krisen i Hongkong har dock detaljhandeln blivit. Enligt nyhetsbyrån AFP tappade sektorn 6,7 procent i försäljning i juni jämfört med juni i fjol. Det drabbar förstås även små företag, i en stad där det är dyrt att leva och många nätt och jämnt går runt.

Annons

– Hongkong har hamnat i recession. Demonstrationerna har lett till att turisterna från fastlandet, som brukar vara de som driver detaljhandelsutvecklingen, har uteblivit, säger Cho.

Nu växer oron i regionen för vad det kan få för konsekvenser på lång sikt.

Samtidigt kan det vara tvära kast mellan uppgång och nedgång i Hongkongs utpräglade marknadsekonomi, poängterar Frédéric Cho.

– Varje gång Hongkong har haft en krisartad situation har det snabbt märkts på börsen. Kommer man till en överenskommelse kan det vända hastigt igen. Men jag tror att hur handelskriget utvecklas kommer att ha en större betydelse än protesterna.

Moa Kärnstrand/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons