Annons

HSBC i miljardförlikning i Belgien

Ekonomi • Publicerad 6 augusti 2019
HSBC betalar över tre miljarder kronor för att få stopp på en belgisk brottsutredning. Arkivbild.
HSBC betalar över tre miljarder kronor för att få stopp på en belgisk brottsutredning. Arkivbild.Foto: Tim Ireland/AP/TT

Den brittiska bankjätten HSBC har gått med på att betala 294 miljoner euro, motsvarande drygt tre miljarder kronor, för att nå en förlikning i en jättelik bedrägeri- och penningtvättshärva i Belgien, meddelar åklagarsidan.

Anklagelserna riktades mot HSBC:s schweiziska dotterbolag och rörde tillgångar på hundratals miljoner euro, ägda främst av förmögna kunder inom diamantbranschen i Antwerpen.

Annons

Enligt åklagarna hjälpte dotterbolaget, HSBC Private Bank SA, hundratals kunder att undvika skatt i Belgien genom att ge dem tillgång till konton i skatteparadis som Panama och Brittiska Jungfruöarna.

HSBC meddelade nyligen att vd John Flint byts ut och, med hänvisning till försämrade utsikter, att cirka 4 000 tjänster inom banken ska skäras bort.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons