Annons

Huawei överklagar svartlistning i USA

Ekonomi • Publicerad 5 december 2019
Huawei har överklagat ett beslut där bolaget svartlistats av amerikanska FCC. Arkivbild.
Huawei har överklagat ett beslut där bolaget svartlistats av amerikanska FCC. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kinesiska teknikjätten Huawei överklagar en svartlistning i USA, och att amerikanska myndigheter därmed inte får köpa utrustning eller tjänster från bolaget.

USA:s kommunikationsmyndighet FCC röstade i november för att klassa Huawei och dess kinesiske konkurrent ZTE som nationell säkerhetsrisk. FCC anser att företagens band till kinesiska regeringen och militären, liksom landets lagstiftning, tvingar bolagen att ge Pekingregimen underrättelseinformation.

Annons

Beslutet innebär att Huawei utesluts från ett subventionerat program för teletjänster och -utrustning i främst amerikansk glesbygd, värt 8,5 miljarder dollar.

"Att förbjuda ett bolag som Huawei, bara för att vi grundades i Kina, löser inte cybersäkerhetsutmaningarna", säger Song Liuping, rättsansvarig på Huawei i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons