Annons

I bilen från Uppsala avgörs sista VM-platsen

Mellan Uppsala och Stockholm spikas Sveriges trupp till fotbolls-VM.
Peter Gerhardsson tar det sista beslutet i bilen på väg till uttagningen.
Fotboll • Publicerad 13 maj 2019
"Emellanåt är det svårt, både känslomässigt och fotbollsmässigt", säger Peter Gerhardsson om att behöva peta spelare från VM-truppen.
"Emellanåt är det svårt, både känslomässigt och fotbollsmässigt", säger Peter Gerhardsson om att behöva peta spelare från VM-truppen.Foto: Christine Olsson/TT

Peter Gerhardsson och assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman bor båda i Uppsala. Under sina 20 månader som ansvariga för damlandslaget har de pendlat de sju milen till Stockholm för att presentera trupper.

I bilen längs E4:an söderut har det fattats många viktiga beslut.

Annons

– Vi har varit på väg till presskonferenser som har börjat klockan 12 och åkt på morgonen. Det är då vi bestämmer den sista spelaren och säger "nämen, vi gör så här". Då har vi vänt på allting och diskuterat. När vi väl har gjort det så känns det ganska skönt, säger Peter Gerhardsson och berättar om sin arbetsmetod.

"Gillar sena beslut"

– Det är inte så att man har bestämt sig fyra dagar innan. Jag gillar att fatta sena beslut, har jag en tid vill jag fundera fram till dess. Då känner jag att jag har gjort allt jag kan, i alla fall i mitt huvud.

På torsdag tar Gerhardsson ut sin 14:e trupp sedan han och Wikman tillträdde i augusti 2017. Skillnaden mot tidigare är att den här gången handlar det om ett VM-slutspel i Frankrike.

– Det är egentligen inget konstigt. Här blir det de 23 spelare som vi tror kan tillföra något under VM.

Vid tidigare samlingar har han oftast återkopplat till spelarna före trupputtagningarna. Nu blir det annorlunda.

"Kommer inte ringa"

– Vi hade 24 spelare med senast (mot Tyskland och Österrike i april) och det är 23 som ska tas ut, så en kommer att vara borta därifrån – minst. Med tanke på att det är lite speciellt kommer jag inte att ringa runt innan. I ett sådant läge tror jag att det kan vara ett jäkligt frustrerande samtal att få. Jag tror inte att någon vill se att jag ringer dagen före eller timmarna före. I det här fallet kommer jag att vänta.

Däremot kommer Gerhardsson att kontakta petade spelare efteråt, i första hand de som var med på samlingen i april och de som har varit med mest under hans tid i Blågult.

– Ibland är det väldigt svårt att säga "gör det här så kommer du med". Det är en konkurrenssituation. Emellanåt är det svårt, både känslomässigt och fotbollsmässigt, säger han.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons