Annons

Inga flyganfall i Idlib efter vapenvila

Flyganfallen mot Idlibprovinsen i nordvästra Syrien har upphört efter att regimen utlyst eldupphör. Men jihadistrebeller varnar för att de inte kommer att acceptera några avsteg från vapenvilan.
Syrien • Publicerad 2 augusti 2019
En vapenvila har trätt i kraft i Idlibprovinsen i Syrien.
En vapenvila har trätt i kraft i Idlibprovinsen i Syrien.Foto: 

Inget syriskt eller ryskt flyg har setts över Idlibprovinsen sedan vapenvilan trädde i kraft vid midnatt natten till fredagen, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Men fortfarande kan man höra artillerield mellan regeringsstyrkor och jihadistrebeller i vissa delar av regionen.

Vapenvilan förutsätter att rebellstyrkorna i området drar sig tillbaka från den demilitariserade buffertzon som Turkiet och Ryssland kom överens om i september förra året, uppger företrädare för den syriska regimen.

Annons

Men jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham, som har kopplingar till terrororganisationen al-Qaida, uppger att vapenvilan hänger på Damaskus och att eventuella överträdelser kommer att leda till att den upphör.

Den syriska regimen och Ryssland inledde en offensiv mot den rebellkontrollerade provinsen i april efter att septemberavtalet stött på patrull. Hundratals civila har dödats och FN uppskattar att över 400 000 människor drivits på flykt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons