Annons

Inga genombrott i Cypernsamtal

Cypern • Publicerad 9 augusti 2019
Den grekcypriotiska ledaren Nicos Anastasiades, till vänster, FN-sändebudet Elizabeth Spehar och turkcypriotiske ledaren Mustafa Akinci möttes på fredagen i den delade huvudstaden Nicosia.
Den grekcypriotiska ledaren Nicos Anastasiades, till vänster, FN-sändebudet Elizabeth Spehar och turkcypriotiske ledaren Mustafa Akinci möttes på fredagen i den delade huvudstaden Nicosia.Foto: Stavros Ioannides

Fredagens FN-ledda förhandlingar mellan den grekcypriotiska ledaren Nicos Anastasiades och hans turkcypriotiska kollega Mustafa Akinci avslutades utan konkreta resultat. Däremot öppnade Anastasiades och Akinci för att återuppta samtalen längre fram.

"De bägge ledarna beslutade att tillkännage sin vilja att hålla ett trepartsmöte med generalsekreteraren efter generalförsamlingens möte i september för att planera vägen framåt", skriver FN:s medlare i ett uttalande.

Annons

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har redan försökt – och misslyckats – att mäkla fred i den långdragna Cypernkonflikten. De samtal Guterres ledde bröt samman i juni 2017, och fredagens möte utgjorde de första formella förhandlingarna sedan dess.

Försöken att återförena Cypern har pågått sedan 1974, då en grekiskstödd militärkupp på ön fick som följd att Turkiet invaderade Cyperns norra delar. De senaste månaderna har spänningarna runt ön trappats upp sedan Turkiet inlett provborrningar i havet utanför Cyperns turkcypriotiska del.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons