Annons

Ingen åtalas för cyanidutsläpp

Miljö • Publicerad 9 december 2019
Metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona släppte ut cyanid och tungmetaller som kontaminerat grundvattnet. Arkivbild.
Metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona släppte ut cyanid och tungmetaller som kontaminerat grundvattnet. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Cyanid och tungmetaller spreds till grundvattnet och ut i Öresund från Befesa Scandusts anläggning i Landskrona – men ingen kommer att åtalas. De fyra inom metallåtervinningsföretaget som varit delgivna misstanke för grovt miljöbrott har nekat och utredningen mot dem är nedlagd, rapporterar HD/Sydsvenskan.

I stället kommer företaget att krävas på två miljoner kronor i företagsbot.

Annons

– Vi kan inte hitta en enskild person som skulle vara straffrättsligt ansvarig för utsläppen, säger åklagare Lars Magnusson till TT.

Han vill inte utveckla varför företagsboten landar på just två miljoner, utan hänvisar till ett protokoll som blir offentligt först efter årsskiftet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons