Annons

Ingen cyberattack bakom brittiskt elavbrott

Storbritannien • Publicerad 10 augusti 2019
Flera tåg blev stående under det flera timmar långa strömavbrottet under fredagen.
Flera tåg blev stående under det flera timmar långa strömavbrottet under fredagen.Foto: Martin Keene/AP/TT

Det massiva strömavbrott som drabbade stora delar av Storbritannien under fredagen berodde förmodligen på ett generatorfel. I vilket fall orsakades det inte av någon yttre påverkan i form av en cyberattack, slår National Grid – Storbritanniens motsvarighet till Svenska kraftnät – fast.

– Vi kommer att studera det här noggrant för att säkerställa att vi drar lärdom av det som hänt, för att undvika lika omfattande konsekvenser nästa gång något liknande händer, säger Duncan Burt, verksamhetsdirektör vid myndigheten, till BBC.

Annons

Strömavbrottet varade i flera timmar och drabbade närmare en miljon elkunder, samt orsakade stora störningar i både bil- och kollektivtrafiken.

En expert på elförsörjning beskriver trots det avbrottet som relativt litet, men anser samtidigt att händelsen är en påminnelse om betydelsen av att se över beredskapen för framtiden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons