Annons

Ingen rysk flagga under fotbolls-VM

Fotboll • Publicerad 9 december 2019
Ryssland under EM-kvalet. Men i kommande VM-kval får de inte spela under rysk flagg.
Ryssland under EM-kvalet. Men i kommande VM-kval får de inte spela under rysk flagg.Foto: Marco Vasini/AP/TT

Fotbolls-EM nästa år påverkas inte av internationella antidopningsorganisationen Wadas beslut att stänga av Ryssland från mästerskap i fyra år framåt. Däremot påverkas VM i Qatar 2022.

Om Ryssland kvalar in till mästerskapet kommer laget inte att få spela under rysk flagg.

Annons

Wadas avstängning gäller enbart världsomfattande mästerskap. Därmed kan Ryssland arrangera EM-matcher i S:t Petersburg nästa år och det ryska laget får lyssna till nationalsången och bära ett matchställ i rött, vitt och blått.

Dessutom kan inte Fifa eller Uefa lägga sig i vilka ryska spelare som tas ut till truppen.

Däremot får inte det ryska fotbollslandslaget ställa upp i VM-kvalet och i VM som nationen Ryssland, utan måste ha ett neutralt namn. Dessutom måste alla spelare godkännas som dopningsfria.

– Det är Fifa som ska införa ett system för att godkänna ett ryskt lag i samråd med Wada, säger Jonathan Taylor, ordförande i Wadas granskningskommitté.

– Men det blir ingen rysk flagga eller nationalsång.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons