Annons

"Ingen tid att förlora" om klimatet

Varningens finger om klimatet höjs nu ytterligare ett snäpp av EU-kommissionen.
EU • Publicerad 5 december 2019
EU:s klimatansvarige vice kommissionsordförande Frans Timmermans (i förgrunden) tillsammans med nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
EU:s klimatansvarige vice kommissionsordförande Frans Timmermans (i förgrunden) tillsammans med nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen. Arkivfoto.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

I en svidande rapport från EU:s miljöbyrå EEA konstateras att EU inte kommer att uppnå sina klimatmål för 2030 utan "omedelbara insatser de närmaste tio åren".

Rapporten varnar även för årliga kraftiga värmeböljor framöver och halverade skördar i Sydeuropa.

Annons

– Vi har ingen tid att förlora. Vi levererar inte vad vi har lovat. Det här handlar inte längre om förändringar i marginalen, säger Frans Timmermans, som är exekutiv förste viceordförande i EU-kommissionen med ansvar för just klimatet.

"Vi måste"

Timmermans ska nästa vecka lägga fram grundlinjerna i kommissionens "gröna giv", som syftar till att få ny fart i klimatarbetet. Målet är bland annat ett klimatneutralt EU till år 2050.

– Som far känner jag det oacceptabelt att acceptera att våra barn måste växa upp i städer där luften är så dålig att den innebär direkta hälsofaror, säger Timmermans.

– Vi måste ordna det här – för vi kan göra det. Vi har verktygen, vi har tekniken, vi har de ekonomiska resurserna, även om det innebär att vi måste investera hundra miljoner (euro) om året, säger nederländaren på en presskonferens tillsammans med EEA-chefen Hans Bruyninckx och EU:s nya miljökommissionär Virginijs Sinkevicius.

Kritik från MP

EU-kommissionen har samtidigt fått kritik redan på förhand för att man gör för lite.

"Efter allt snack om en grön giv är jag verkligen besviken över hur kommissionen agerar. De borde be alla ungdomar om ursäkt", säger exempelvis EU-parlamentsledamoten Pär Holmgren (MP) i ett uttalande.

Han anser att kommissionens planer på att vänta till nästa höst med att sätta nya klimatmål till år 2030 riskerar att "sabotera" nästa års viktiga klimatkonferens i Glasgow.

"EU måste agera nu, annars blir det ett rejält magplask i nästa års förhandlingar", skriver Holmgren.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons