Annons

Samoa lyfter utegångsförbud

Samoa • Publicerad 7 december 2019
Människor utanför en akutvårdinsatscenter i Apia i Samoa i torsdags.
Människor utanför en akutvårdinsatscenter i Apia i Samoa i torsdags.Foto: TVNZ/AP/TT

89 procent av Samoas befolkning har vaccinerats mot mässlingen, efter en intensiv insats för att få stopp på ett utbrott som dödat 57 småbarn. Under två dagar har utegångsförbud gällt, statsapparaten har varit stängd och vårdpersonal har gått från hus till hus för att ge ovaccinerade sprutan.

Den obligatoriska vaccineringen har på bara några veckor tredubblat vaccinationsgraden i önationen med en befolkning omkring 200 000 invånare, och utegångsförbudet har nu lyfts.

Annons

Förra året smittades nästan 10 miljoner människor i världen av sjukdomen och 140 000 avled, de flesta barn, trots att ett beprövat och effektivt vaccin finns.

Premiärminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi säger att utbrottet i Samoa, där 4 500 smittats sedan slutet av oktober, kommer att ha långtgående påverkan på landet.

"Det är därför absolut nödvändigt att stärka kulturen för att acceptera vaccination för att skapa 'flockimmunitet'. Det är en smärtsam lärdom från den nuvarande krisen", säger han i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons