Annons

Italienska Lega tar steg mot nyval

Det italienska regeringspartiet Lega tar initiativ till en misstroendeomröstning mot sin egen koalitionsregering, skriver partiet i ett uttalande.
Draget för Italien ännu ett steg närmare nyval.
Italien • Publicerad 9 augusti 2019
Italiens vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini leder det främlingsfientliga regeringspartiet Lega.
Italiens vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini leder det främlingsfientliga regeringspartiet Lega.Foto: Elisabetta Baracchi/AP/TT

Legaledaren Matteo Salvini konstaterade redan i torsdags att regeringen inte längre har en parlamentarisk majoritet bakom sig och efterlyste nyval. Och partiet spiller ingen tid – redan på fredagsförmiddagen meddelade man sin avsikt att lägga fram ett misstroende i italienska senaten.

"De som slösar tid skadar landet", skriver Lega i uttalandet.

Annons

Ordförandena för grupperna i senaten ska mötas på måndag för att bestämma ett datum för misstroendeomröstningen.

Bråk om tåg och skatter

Den brokiga koalitionen mellan främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) har länge knakat i fogarna. Den senaste tvistefrågan är en omstridd snabbtågslinje mellan Turin och franska Lyon, som M5S vill stoppa, men Lega är för. Tidigare i somras hamnade Salvini och M5S-ledaren Luigi Di Maio i luven på varandra om sin syn på EU-kommissionens nästa ordförande Ursula von der Leyen.

I början av juni hotade den partilöse premiärministern Giuseppe Conte att hoppa av sin post om inte Salvini och Di Maio, som båda är vice premiärministrar, begravde stridsyxan. Den gången gällde konflikten skattesänkningar, som slutligen röstades igenom. Även under kampanjerna inför valet till EU-parlamentet i maj attackerade de båda partierna varandra hårt.

– Den här regeringen har varit slut ett tag, konstaterar statsvetaren Stefano Folli för nyhetsbyrån AFP.

– Det är tydligt att vi inom några månader kommer att ha en högerregering, för vänstern är svag och M5S är i kris.

Folli spår att nästa regering blir högerradikal och kommer att utmana EU. Redan nu förekommer spekulationer om att det populära Lega kan komma att söka en koalitionspartner i det högerextrema, nationalistiska partiet Italiens bröder (Fratelli d'Italia).

Omvända roller

Det udda politiska äktenskapet mellan Lega och M5S värktes fram genom en lång förhandling efter fjolårets parlamentsval. Då var det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen den stora segraren med 32 procent av rösterna, mot Legas 17 procent.

Därefter har maktförhållandena kastas om. Salvinis vägran att ta emot flyktingbåtar, den i övrigt strama invandringspolitiken samt Legas fokus på skattesänkningar har vunnit gehör hos italienarna och i EU-valet fick partiet hela 34 procent av rösterna.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons