Annons

Japan stryker Sydkorea från vita listan

Japan gör allvar av sitt hot och tar bort Sydkorea från den så kallade vita listan över länder med få handelsrestriktioner, enligt ett beslut av regeringen.
Det är första gången ett land stryks från listan.
Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2019
Sydkoreaner demonstrerar mot Japans beslut utanför Japans ambassad i Seoul.
Sydkoreaner demonstrerar mot Japans beslut utanför Japans ambassad i Seoul.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Beskedet innebär bland annat att hundratals produkter som klassas som känsliga kommer att omfattas av hårdare exportkontroller. På vita listan finns i dag 27 länder som USA, Storbritannien, Sverige och Tyskland.

Seoul har protesterat häftigt mot hotet, och åtgärden ökar spänningarna mellan länderna.

Annons

Tokyo hänvisar till den nationella säkerheten, och har tidigare uppgett att Sydkoreas bristande exportkontroller är den främsta anledningen till åtgärden.

Tvist om tvångsarbete

Men bakgrunden anses vara en långdragen konflikt kring tvångsarbete och övergrepp mot sydkoreanska kvinnor under Japans ockupation av Sydkorea.

Ett antal sydkoreanska domstolsbeslut har nyligen slagit fast att japanska företag måste ersätta tvångsarbetare. Japan å sin sida menar att kompensationsfrågan avgjordes i ett avtal från 1965 som normaliserade relationerna mellan de två länderna.

Svarar resolut

Sydkorea meddelar att man kommer att svara resolut på beslutet. Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha höll ett samtal med sin japanske motsvarighet på fredagen. Hon varnade då för att säkerhetssamarbetet mellan länderna kunde påverkas om Japan gjorde allvar av sitt hot.

– Jag har varit tydlig med de allvarliga konsekvenser det kan få på våra bilaterala relationer, sade hon till pressen.

Hidehiko Mukoyama vid tankesmedjan Japan Research Institute är oroad:

– Detta är i själva verket en de facto-sanktion mot Sydkorea, säger han, och tillägger att ländernas relation nu är på botten.

Beslutet väntas träda i kraft den 28 augusti.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons