Annons

Johan Rockström: "Det är ont om tid"

Klimatforskaren Johan Rockström värmde upp publiken inför Greta Thunbergs tal i Madrid med en allvarlig genomgång av forskningsläget.
Klimatmötet • Publicerad 11 december 2019
Johan Rockström är professor i jordsystemforskning och chef för tyska Potsdam Institute for Climate.
Johan Rockström är professor i jordsystemforskning och chef för tyska Potsdam Institute for Climate.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Strax innan Greta Thunberg kliver upp i talarstolen vid klimatmötet i Madrid är det klimatforskaren Johan Rockströms tur att summera forskningsläget. Budskapet är allvarligt – men andas ändå viss optimism.

– Den röda tråden i vetenskapen de senaste 20 åren är att vi hela tiden har underskattat hur fort klimatförändringen går, och vilket hot vi står inför, säger Johan Rockström.

Annons

I slutet av 1990-talet ansåg forskarna att gränsen för katastrofala följder gick vid fem graders global uppvärmning, jämfört med förindustriell nivå. Den senaste forskningen visar i stället att risken allvarliga förändringar, exempelvis att istäcket vid Grönland destabiliseras, går redan vid 2–3 graders uppvärmning.

– Nu följer vi en väg som leder till 3–4 graders uppvärmning inom 80 år. Då kommer dagens barn att ha vuxna barn. Där har världen inte varit under de senaste fyra miljoner åren, säger Johan Rockström.

Men i FN:s senaste klimatrapport finns även scenarier som visar att utsläppen kan halveras fram till 2030.

– Det kan göras inom gränsen för rådande ekonomi. Men inget scenario tar oss till 1,5-gradersmålet om vi inte lycka böja utsläppskurvan nedåt under 2020. Trots det fortsätter utsläppen att öka. Det finns en plan – men det är ont om tid, säger Johan Rockström.

Jörn Spolander/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons