Annons

Johnson: Ett obestridligt val

Storbritanniens premiärminister får fortsätta att styra landet. Valresultatet är det starkaste för hans konservativa parti sedan 1980-talet.
Det brittiska folket har gjort ett obestridligt och odiskutabelt val, säger Boris Johnson.
Storbritannien • Publicerad 13 december 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anländer till sin valkrets Uxbridge under natten till fredag.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anländer till sin valkrets Uxbridge under natten till fredag.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Boris Johnson vann sin egen valkrets Uxbridge med betryggande marginal. Men även i många andra valkretsar som vanligen röstar för Labourpartiet lade folket sin röst på det konservativa partiet denna gång.

– Ni kanske bara har lånat oss er röst, och om det är så, känner jag mig ödmjuk över att ni har gett oss er tillit, och vi kommer aldrig att ta ert stöd för givet, säger han i ett tal i centrala London på fredagsmorgonen, där han än en gång lovar att få brexit avklarat den 31 januari.

Annons

– Inga om, inga men, inga kanske.

"Folkets regering"

Premiärministern säger att valresultatet sätter stopp för hotet om ytterligare en brexitomröstning.

Bakom honom står texten "The people's government", folkets regering, en ny slogan som väntas användas flitigt framöver.

Johnson besökte vid lunchtid Buckingham Palace för att formellt få klartecken att bilda regering av drottning Elizabeth. Mötet pågick i drygt 35 minuter.

I vanliga fall brukar premiärministern hålla ett tal vid återkomsten till 10 Downing Street, men Johnson bara vinkade och gick in och ska där ha mötts av jubel, enligt BBC. Han väntas tala senare under dagen.

"Historiskt val"

I morgonens tal gratulerade han alla som arbetat för valsegern.

– Jag kommer att göra det till min uppgift att arbeta natt och dag, för att bevisa att ni gjorde rätt när ni röstade för mig den här gången, och att förtjäna ert stöd i framtiden. Och jag säger till er att i det här valet har er röst hörts, och det var verkligen dags.

– För vi politiker har slösat bort de senaste tre, tre och ett halvt åren med tjafs om brexit. Vi har till och med grälat om att gräla, och om tonen i våra gräl, säger han och lovar att få ett slut på allt nonsens.

Kristin Groth/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons