Annons

Kan bli förbjudet att besöka Nimis

Konst • Publicerad 13 augusti 2019
Lars Vilks omstridda konstverk Nimis. Bilden är tagen dagen efter en brand som förstörde delar av verket i november 2016.
Lars Vilks omstridda konstverk Nimis. Bilden är tagen dagen efter en brand som förstörde delar av verket i november 2016.Foto: Björn Lindgren/TT

Lars Vilks konstverk Nimis på Kullaberg är ett av Skånes största besöksmål med över 90 000 besökare varje år. Nu kan det bli förbjudet att besöka vad som i över 30 år ansetts vara ett olagligt bygge, rapporterar .

I ett förslag till nya föreskrifter för naturreservatet Kullaberg vill länsstyrelsen i Skåne införa ett beträdnadsförbud till området där Nimis ligger.

Annons

– Vi kan inte säkerställa säkerheten i området. Vägen ner till Nimis är väldigt osäker i dag, det har varit ett stort slitage. Det är även ett väldigt hårt tryck och slitage på mark och natur, och då vill vi även ge naturen en möjlighet att återhämta sig i det här området, säger Cecilia Backe, chef på länsstyrelsens naturskyddsenhet, till TT.

Enligt förslaget ska det vara förbjudet att besöka det aktuella området under hela året. Beslut om de nya föreskrifterna väntas senare i år.

Förra året dömdes Lars Vilks till böter för förseelse mot områdesskydd efter att han återuppfört delar av Nimis efter en brand.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons