Annons

"Kan vara tacksamt att försöka hitta fel"

Fyra målsägandebiträden i centrum för en spänningsthriller, kan det vara något?
Absolut, säger skådespelaren Alexandra Rapaport, medskapare till Viaplays nya tv-serie "Heder".
Tv • Publicerad 16 augusti 2019
"Under arbetet har jag drivit hårt för att tittaren ska få lägga en sorts pussel, där man inte får sista pusselbiten förrän precis i slutet", säger Alexandra Rapaport om Viaplays nya thrillerserie "Heder" som har premiär 30 augusti.
"Under arbetet har jag drivit hårt för att tittaren ska få lägga en sorts pussel, där man inte får sista pusselbiten förrän precis i slutet", säger Alexandra Rapaport om Viaplays nya thrillerserie "Heder" som har premiär 30 augusti.Foto: Jessica Gow/TT

Själv gör hon rollen som Nour Navidi, ansiktet utåt för advokatbyrån Heder som serien kretsar kring.

– Historiskt sett har målsägandebiträden betraktats som en ganska osexig del av juridiken, vilket ju inte är fallet längre. Kvinnor som brottsoffer har kommit upp på agendan, och nu kan målsägandebiträden skapa sig en cool karriär och göra samhällsnytta på samma gång.

Annons

Med det sagt stannar inte "Heder" (premiär på Viaplay 30 augusti) allt för länge i den relativa säkerheten inom rättssalens fyra väggar.

– Det är en berättelse som ganska snabbt spårar ur, säger Rapaport.

Eva Röse, som spelar Heders ägare Karin Stenshuvud, förklarar:

– När advokatbyrån går som bäst, när de verkligen är i smöret, så knackar det förflutna på dörren. Saker som de trodde var begravda kanske inte är det.

Ett grupparbete

Julia Dufvenius och Anja Lundqvist gör de andra två huvudrollerna. De var också med och skapade serien tillsammans med Rapaport och Sofia Helin. Det blev en sorts grupparbete, säger Alexandra Rapaport.

– Någonstans på vägen hittade vi en ram för det. Det är bra med många ögonpar, för det är inte helt lätt att skapa en serie från grunden.

Utöver spänningsdramat lyfter "Heder" en mängd frågor om patriarkala strukturer. De första inledande minuterna avhandlas ämnen som dick pics, manspreading och hot och hat mot framgångsrika kvinnor. Det var teman som lockade Eva Röse, som var den som kom in sist av de fyra huvudrollsinnehavarna.

– Jag visste att mina kamrater höll på med någonting väldigt spännande. När jag sedan fick höra mer kände jag direkt att jag vill vara med, det fanns en framåtrörelse och en tanke in i den nya tiden som lockade mig.

"Börjar se potentialen"

TT: Hur då?

– Dels att man får jobba med sina kvinnliga kollegor. Vi har rört oss nära varandra sedan vi var i 20-årsåldern men aldrig riktigt jobbat ihop, och det är ganska vanligt. Och dels för manuset, som handlar om att få visa en verklighet och en värld som vi inte ser så ofta.

Annons

Dessutom har det funnits en vilja från produktionen att alltid blanda in skådespelarna i produktionen, säger hon.

– Det känns mäktigt att man inte räds kompetens och erfarenheten hos skådespelare, utan att man förstår vilken enorm kapacitet som finns. Jag är glad att branschen börjar se potentialen.

Alexandra Rapaport säger att hon är mer nervös inför premiären än vad hon brukar vara.

– Nu står vi helt som avsändare, det är läskigt. Det kan vara tacksamt att försöka hitta fel i det vi gjort, eftersom det är kaxigt att gå ut som fem skådespelare så här. Men jag är väldigt stolt över produktionen.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons