Annons

Kejsarsnitt leder inte till feta barn

Kvinnor som föder med hjälp av kejsarsnitt löper inte större risk att få barn som senare utvecklar fetma än kvinnor som föder på naturlig väg, visar nya rön.
Hälsa • Publicerad 6 december 2019
Det sätt på vilket barnet fötts påverkar inte risken för fetma senare i livet. Arkivbild.
Det sätt på vilket barnet fötts påverkar inte risken för fetma senare i livet. Arkivbild.Foto: Åserud, Lise

Forskningen, utförd på Karolinska institutet, motsäger flera mindre studier där man sett ett samband mellan kejsarsnitt och fetma hos barnet senare i livet. Orsaken, skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften Plos Medicine, är att dessa studier inte tog hänsyn till vissa potentiellt vilseledande faktorer. Dessa studier särskiljde inte heller mellan olika typer av kejsarsnitt.

I den aktuella studien jämförde forskarna nästan 100 000 18-åriga mäns kroppsmasseindex (BMI). Dessa delades sedan in i olika grupper beroende på om de hade fötts vaginalt eller om de hade fötts med planerat respektive oplanerat (akut) kejsarsnitt.

Annons

Det visade sig att 5,5 procent respektive 5,6 procent av männen som fötts via planerat respektive akut kejsarsnitt var feta. Motsvarande andel bland dem som hade fötts vaginalt var 4,9 procent. En tydlig skillnad, med andra ord.

Men efter att ha tagit hänsyn till andra faktorer som är kända för att påverka avkommans vikt – som mammans BMI, diabetes, blodtryck, rökning och havandeskapsförgiftning – blev forskarnas slutsats att förlossningsmetoden inte påverkar barnets risk att utveckla fetma i framtiden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons