Annons

KI uppmanas återlämna finska kranier

Samhälle • Publicerad 1 augusti 2019
Svenska kyrkan uppmanas att be Karolinska institutet återbörda finska kranier. Arkivbild.
Svenska kyrkan uppmanas att be Karolinska institutet återbörda finska kranier. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en motion inför årets kyrkomöte uppmanar två medlemmar i Miljöpartiet i Svenska kyrkan (MPSK) kyrkostyrelsen att be Karolinska institutet (KI) lämna tillbaka sina finska kranier.

De finska kvarlevorna samlades in av den svenske rasbiologen Gustaf Retzius under en Finlandsresa 1873. Genom skallmätning ville Retzius bevisa att finländare tillhörde en lägre ras än svenskar. Än i dag förvaras kranierna på KI.

Annons

Redan i december i fjol krävde en grupp sverigefinnar och forskare att kranierna återbördas, och i år bildades en grupp kallad "Kommittén för återlämnande av finska kvarlevor" i det syftet.

"Deras önskan om repatriering av finska kvarlevor har inte hörsammats", skriver motionsinlämnarna, och tillägger att ingen "konstruktiv dialog" påbörjats med KI.

– Det är stater och officiella företrädare som måste komma fram till ett sådant beslut. Men om det beslutet tas så ska vi agera på det, sade Eva Åhrén, enhetschef på KI, till Uutiset i vintras.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons