Annons

Kidnappningsexpert: Borde redan vara löst

Den misstänkt kidnappade miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen lever inte, trots att nya kontakter tagits med den påstådda motparten. Det tror Torbjörn Sivertsson som i 25 år arbetat med gisslan- och kidnappningsfall.
Norge • Publicerad 7 augusti 2019
Norsk polis under sökandet efter Anne-Elisabeth Hagen.
Norsk polis under sökandet efter Anne-Elisabeth Hagen.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Anne-Elisabeth Hagen, gift med en av Norges rikaste män, har varit försvunnen sedan den 31 oktober förra året. Norsk polis har sedan dess haft sporadiska kontakter med misstänkta gärningspersoner som påstår att hon lever, men utan att de presenterat bevis. Senast för en månad sedan etablerades en ny kontakt.

Torbjörn Sivertsson, pensionerad polis som i nästan 25 år arbetat med förhandlingar i olika typer av gisslan- och kidnappningssituationer, är ganska övertygad om att Anne-Elisabeth Hagen har dödats.

Annons

– Hon lever inte. Man ska ha kontrollfrågor som kidnapparna får lov att svara på, och hade de gjort det hade det löst sig för länge sedan, säger han.

"Slutet på dramat"

Han understryker att han inte har detaljkunskap om det norska fallet, men rent generellt är det kidnapparna som tar kontakt med familj eller polis för att kräva pengar. En kidnappning delas enligt polisens metod in i olika faser: bortförandefasen, fasthållandefasen och sedan vad Sivertsson kallar "slutet på dramat".

Att radiotystnad rådde under så pass lång tid innan den påstådda motparten hörde av sig igen den 8 juli kan tyda på att någon annan försöker få pengar, enligt Torbjörn Sivertsson. Norska medier har rapporterat att familjen betalat tio miljoner norska kronor för något som helst livsbevis. Det ska man inte göra, enligt Sivertsson.

– Nej, inte förrän man vet att det är okej och man har kommit till ett avtal. Annars har man spelat ut sitt kort. Då tar de pengarna och slår ihjäl henne.

Samtidigt är lösesummor något som förekommer.

– Officiellt har det aldrig betalats någonting men man gör det ändå. Då räddar man livet på folk, säger Sivertsson.

Fyra kategorier

Han delar in kidnappare i fyra olika kategorier: politiska aktivister, mentalt störda, fängelseinterner och kriminella. Han tror att det i Anne-Elisabeth Hagens fall rör sig om den senare kategorin.

– Det är de farligaste. Är det den brottsliga kidnappningen då vill man undkomma polisen, garantera sin egen säkerhet, ha fri passage, och ofta ha ytterligare pengar. Kidnapparna har nästan allt att vinna på ett mord och praktiskt taget inget att vinna på det andra. Det är det som är så läskigt.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons