Annons

Kinas militär varnar demonstranter i video

Hongkong • Publicerad 1 augusti 2019
Protesterna i Hongkong fortsätter trots att det kritiserade lagförslaget om utlämningar till Fastlandskina har lagts i malpåse.
Protesterna i Hongkong fortsätter trots att det kritiserade lagförslaget om utlämningar till Fastlandskina har lagts i malpåse.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Den kinesiska militären har publicerat en video på sociala medier som, utan att det uttrycks direkt, tycks vara riktad mot proteströrelsen i Hongkong.

Det tre minuter långa filmklippet är en uppvisning i militär kapacitet med raketgevär, mängder av militärfordon samt beväpnade soldater som med vattenkanoner skingrar demonstranter. "Ni kommer att hållas ansvariga för konsekvenserna", hörs en militär säga, medan en annan håller upp en röd flagga där det står: "Varning, om ni rusar mot oss måste vi använda våld".

Annons

Budskapet kommer kort efter att flera demonstranter framträtt i domstol i Hongkong, anklagade för upplopp i samband med protester.

I drygt två månader har demonstrationer dominerat stadsbilden i Hongkong, vars befolkning är missnöjd över ett lagförslag som skulle möjliggöra utlämningar av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Hongkongs ledare Carrie Lam har meddelat att hon bordlagt förslaget, något som inte har satt stopp för protesterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons