Annons

Kinesisk ilska mot amerikanskt lagförslag

USA:s representanthus har klubbat ett lagförslag som kräver hårdare tag från landets regering mot Kinas behandling av den muslimska minoritetsbefolkningen uigurer. Det väcker ilska från Kina – som varnar för motåtgärder.
Kina/USA • Publicerad 4 december 2019
Capitolium i Washington DC, USA. Arkivbild.
Capitolium i Washington DC, USA. Arkivbild.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Den nya uigurlagen är en starkare variant än den som klubbades av senaten i september, och innebär att president Donald Trump kan införa sanktioner riktade mot Kinas mäktiga politbyrå.

Representanthuset var i princip enigt i beslutet att godkänna lagförslaget, med röstsiffrorna 407–1. Förslaget innebar krav på att Trump fördömer övergrepp mot minoritetsbefolkningen i regionen Xinjiang i nordvästra Kina, där omkring en miljon uigurer tros hållas fångna i omskolningsläger.

Kina kritiskt

Annons

Lagen måste dock först klubbas av senaten innan den hamnar på Trumps bord för ett eventuellt undertecknande, något som Vita huset ännu inte har gett besked om hur man ställer sig till.

Kina är som väntat kritiskt till lagförslaget som "omotiverat smutskastar Kinas ansträngningar att eliminera extremism, bekämpa terrorism (och) ondsint attackerar den kinesiska regeringens sätt att styra Xinjiang", säger utrikesdepartementets talesperson Hua Chunying.

Hon varnar samtidigt USA för att landet kommer att få betala ett pris för ställningstagandet, utan att precisera hur.

Påverkar relationen

Hua Chunying svarar inte direkt på frågan om ett slutligt godkännande av lagförslaget kan sinka handelssamtalen mellan de två ekonomiska stormakterna. Men hon säger att det definitivt skulle ha påverkan på USA:s och Kinas relationer "samt de två ländernas samarbeten på viktiga områden".

Kina kallade har kallat till sig en representant för den amerikanska ambassaden för att protestera mot lagen. Utrikesdepartementets Qin Gang redogjorde för Kinas ståndpunkt i frågan och uppmanade USA att sluta lägga sig i Kinas inrikes angelägenheter, enligt kinesisk statlig tv.

Förra veckan antog USA två lagar till stöd för demonstranterna i Hongkong, trots ilskna protester från Kina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons