Annons

Kirgizisk expresidents hus stormades – en död

Ett befäl i de kirgiziska specialstyrkorna dödades vid en stormning av expresidenten Almazbek Atambajevs hus utanför huvudstaden Bisjkek.
Stormningen sker efter en konflikt med president Zjeenbekov som tilltagit de senaste veckorna.
Kirgizistan • Publicerad 7 augusti 2019
Kirgiziska säkerhetsstyrkor står vakt utanför expresidenten Almazbek Atambajevs bostad på onsdagen.
Kirgiziska säkerhetsstyrkor står vakt utanför expresidenten Almazbek Atambajevs bostad på onsdagen.Foto: AP/TT

Befälet sköts av Atambajevs anhängare, som försökte hindra expresidenten från att gripas. Sammanlagt skadades 36 personer vid sammandrabbningen som inträffade under onsdagskvällen.

"Ett befäl i säkerhetsstyrkorna fördes till sjukhus i mycket allvarligt tillstånd med en skottskada. Trots återupplivningsförsöken dog han", skriver det kirgiziska hälsodepartementet i ett uttalande.

Annons

Atambajev, som styrde landet mellan 2011 och 2017, har de senaste veckorna ökat säkerheten vid sin bostad i byn Koi-Tash söder om huvudstaden efter tilltagande spänningar mellan honom och hans efterträdare Sooronbaj Zjeenbekov.

De två männen var vänner när Atambajev lämnade över makten, men hamnade i luven på varandra kort därefter efter att expresidenten öppet kritiserat Zjeenbekov.

Efter att parlamentet hävt Atambajevs immunitet har han kallat den nya regeringen för en "maffiaklan". De har i gengäld kapat elförsörjningen till Koi-Tash och stängt av byn från mobilnätet och internet.

Nu förbereder sig expresidenten och hans anhängare på fler sammandrabbningar.

"Hans anhängare stal vapen från specialstyrkorna, som gick till reträtt efter folkmassans påtryckningar. Atambajev är fortfarande hemma... det ryktas att förstärkningar kommer skickas. Folket här förbereder sig", säger ett ögonvittne som livesände stormningen på Facebook.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons