Annons

Klæbo krönte succéhelgen med ny seger

Johannes Høsflot Klæbo krönte världscuppremiären med att vinna jaktstarten i Ruka. Den norska sprintkungen avgjorde på upploppet där han spurtade ner landsmannen Emil Iversen.
Därmed vann Klæbo två av tre lopp och kom tvåa i ytterligare ett under helgen i Finland.
Skidor • Publicerad 1 december 2019
Johannes Høsflot Klæbo vann jaktstarten i Ruka. Arkivbild.
Johannes Høsflot Klæbo vann jaktstarten i Ruka. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Efter att ha vunnit sprinten och kommit tvåa i 15-kilometersloppet i klassisk stil dagen innan startade Klæbo med 16 sekunders försprång ner till landsmannen Emil Iversen och finländaren Iivo Niskanen i jaktstarten i 15 kilometer, fristil.

I ungefär två tredjedelar av loppet kunde Klæbo hålla undan, men sedan kom den jagande duon i kapp.

Annons

– Jag försökte gå ut hårt och se om jag kunde hålla avståndet, men de var så starka och på fjärde varvet kom de i kapp, konstaterar Klæbo i Internationella skidförbundets segerintervju.

Bästa loppet

Niskanen körde hårt och försökte febrilt hänga av de båda norrmännen, men lyckades inte. Istället var det sprintkungen Klæbo som använde spurtkraft för att kämpa ner finländaren och Iversen.

– Min taktik när de närmade sig var att jag skulle köra hårt i den sista backen och se om jag kunde få en lucka och det lyckades, säger Klæbo.

Klæbo var mycket nöjd efteråt:

– Det här var ett av mina bästa fristilslopp, så det är otroligt, säger han.

Calle Halfvarsson blev bäste svensk på en nionde plats.

– Det var väl inte den här helgen jag hade sett framför mig. Men en topp tio-placering får jag väl vara nöjd med, säger han till SVT.

Ojämn Halfvarsson

Halfvarsson tycker att han har problem med jämnheten.

– Jag har varit så upp och ner. I går gick det jättebra i början och så jättedåligt i slutet. I dag gick det jättedåligt i början och dåligt i slutet. Man vill att det ska gå bra hela tiden, men det kommer säkert.

Bakom Halfvarsson gjorde Jens Burman ett starkt lopp, där han åkte fyra sekunder snabbare än Klæbo. Därmed klättrade han från en 17:e plats till 13:e.

Burman hade sjätte bästa tid för dagen, Halfvarsson 15:e.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons