Annons

Ericsson betalar tio miljarder i böter till USA

Notan för Ericssons mutskandal har nu slagits fast. Telekomjätten har gått med på att betala drygt en miljard dollar, runt tio miljarder kronor, till de amerikanska myndigheterna.
Ekonomi • Publicerad 7 december 2019
Telekomjätten Ericsson ska betala cirka tio miljarder kronor i mutböter till amerikanska myndigheter. Arkivbild.
Telekomjätten Ericsson ska betala cirka tio miljarder kronor i mutböter till amerikanska myndigheter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Böterna var väntade – företaget hade avsatt tolv miljarder kronor för kostnader kring mutskandalen, vilket påverkade tredje kvartalets resultat.

Förlikningen gäller brott som begicks 2000-2016 och hade kopplingar till telekomföretagets affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait och Vietnam där Ericsson ska ha betalat mutor i affärssammanhang.

Ska övervakas

Annons

Ericsson har inte samarbetat fullt ut, vilket gör smällen hårdare. Företaget dröjde med att lämna över bevisning och vidtog inte tillräckliga disciplinåtgärder mot anställda som varit inblandade, enligt amerikanska justitiedepartementet.

En annan del av uppgörelsen med de amerikanska myndigheterna innebär att Ericssons regelefterlevnad ska övervakas av en oberoende observatör de kommande tre åren. Bolaget ska samtidigt genomföra åtgärder för att stärka program för etik och regelefterlevnad, enligt ett pressmeddelande på Ericsson hemsida.

Vd upprörd

"Dessa tidigare misslyckanden gör mig upprörd. Att nå en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna gör det möjligt att avsluta detta kapitel i vår historia. Vi kan nu gå vidare och bygga ett starkare bolag", säger Ericssons vd och koncernchef Börje Ekholm enligt pressmeddelandet.

Runt 50 personer har sparkats efter korruptionsskandalerna.

USA:s myndigheter brukar kunna pressa företag till svidande uppgörelser. Häromåret gick Telia med på att betala mångmiljardbelopp efter mygelaffärer i Uzbekistan. Den amerikanska myndigheten Securities and Exchange Commission har även en ledande roll i "dieselgate", den gigantiska och fortfarande pågående härva där Volkswagen och andra biljättar avslöjats med mångårigt avgasfusk. Även Swedbank riskerar amerikanska böter, liksom andra nordiska banker.

Ericsson håller en telefonkonferens på lördagsmorgonen där vd Börje Ekholm, finanschef Carl Mellander och chefsjurist Xavier Dedullen kommenterar uppgörelsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons