Annons

Klimatnödläge ger eko inför EU-valet

Miljö • Publicerad 4 maj 2019
Miljöprotester utanför en EU-byggnad i Bryssel i april.
Miljöprotester utanför en EU-byggnad i Bryssel i april.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Veckans brittiska beslut om klimatnödläge väcker debatt runtom i Europa. En del talar om plakatpolitik, fina ord som inte gör någon skillnad, medan andra vill att hela EU ska följa efter.

Jytte Guteland, som kandiderar i EU-valet om några veckor för Socialdemokraterna, att ett sådant beslut "betyder att klimatpolitiken kommer att vara överordnad annan politik", och att hon tänker kämpa för det.

Annons

Ekot har också pratat med Centerns Fredrick Federley och Vänsterpartiets Malin Björk, som även de stödjer idén.

Alice Bah Kuhnke, som kandiderar för Miljöpartiet, är mer skeptisk.

– För oss har det hela tiden varit handling som vi haft fokus på, och det kommer vi fortsätta ha fokus på, säger hon till Sveriges Radio.

Beslutet att klimatnödläge råder i Storbritannien fattades av parlamentet i onsdags, på förslag av oppositionspartiet Labour. Det rapporteras vara första gången i världen något sådant klubbas på nationell nivå. Vad det innebär är inte helt klart, men tanken är att det ska fungera som ett undantagstillstånd, så att resurser omfördelas för att minska klimatförändringarna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons